Ačkoliv pan Němec nepochází z velkého hospodářství, jeho tatínek byl řezníkem a on sám je vyučený kuchař, několik krav, o které se jako kluk staral, měli i v časech, které soukromému hospodaření nikterak nepřály. I přesto, že restituce se v devadesátých letech rodiny téměř netýkaly, věděl pan Němec zcela přesně, jakým směrem se bude jeho další působení ubírat.
Dovezl několik březích jalovic plemene Jersey z Dánska, základem chovu se však staly kvalitní holštýnky ze slušovického družstva původem z USA a Kanady. Hospodář je sice převzal v zuboženém stavu, byl si ale velmi dobře vědom jejich potenciálu a nespletl se. S nadšením se vrhl na v té době u nás revoluční metodu embryotransferu. Pochopil, jak účinným nástrojem šlechtitelské práce je právě přenos embryí.
„Za zkušenostmi a pro embrya jsme jezdili zejména do Kanady a USA, nejčastěji na univerzitu do Wisconsinu, kde měli s embryotransfery letité zkušenosti. Podařilo se tak odchovat i 40 potomků od jedné špičkové plemenice. V devadesátých letech u nás byla plemenařina strnulá, pomocí embryotransferů se podařilo výrazně eliminovat potomstvo od průměrných a podprůměrných krav či jalovic jejich využitím jako příjemkyň embryí, produkovat kvalitní plemenné býky a samozřejmě zvýšit mléčnou produkci,“ vysvětluje hospodář.
V té době čítalo stádo na farmě v Zábeštní Lhotě zhruba 150 kusů, z toho 80 dojnic. Nejlepší z nich dosahovaly užitkovosti 17 tisíc litrů za laktaci. Chovu skotu byla zcela podřízena i rostlinná výroba na více než sto hektarech půdy zúžená na vojtěšku a kukuřici. Do chodu farmy byla plně zapojena rodina a po rozšíření o agroturistické aktivity i čtyři zaměstnanci. „Byly to doby, kdy jsem vstával dříve, než jsem šel spát,“ vzpomíná s úsměvem Josef Němec. Jeho mléčná farma se roku 2007 zúčastnila i soutěže Farma roku a obsadila krásné čtvrté místo.

Dnes se pan Němec s trochou nadsázky nazývá sedlákem v důchodu a plně se věnuje provozu agroturistického areálu. Z rodinných důvodů před dvěma lety celé stádo i s mléčnou kvótou prodal, stejně tak i část pozemků, zbylé pronajal. Vrátil se tak ke své původní profesi, což s nadšením kvitují hosté, pro něž v rámci pořádání svatebních hostin či firemních akcí vymýšlí a realizuje speciální menu. V pohostinství mu vypomáhá dcera a vnučky, jedna z vnuček má na starosti i chov koní a s ním spojené agroturistické aktivity v podobě výuky jízdy na koni, vyjížděk do přírody, programů s dětmi, farma nabízí i možnost komerčního ustájení.
Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ