Obecný přehled o toskánském zemědělství a situaci v odborném vzdělávání v této oblasti nám poskytli hned na úvod pracovníci Zemědělského institutu vzdělávání a odborné přípravy ve Florencii. Region z hlediska zemědělství popsali jako multifunkční – aktivity zdejších zemědělců jsou velmi široké a sahají od produkce vína a chov skotu, přes lesní hospodářství a agroturistiku až po spolupráci se školami a sociální projekty. Zemědělské půdy včetně lesů je v Toskánsku cca 1.295 tis. ha, z toho 755 tis. ha orná půda. Na této půdě hospodaří zhruba 72 tisíc farem, průměrná výměra orné půdy je tedy kolem 10 hektarů. Celkem zemědělství zaměstnává asi 173 tisíc lidí (z toho 35 % žen).
Zemědělství je velmi rozmanité, protože i podmínky jsou v Toskánsku různorodé – od pobřeží moře až po 1.800 metrů vysoké hory. Hlavními a typickými komoditami, které zdejší půda produkuje, jsou samozřejmě olivy a víno (to jsou i produkty nejziskovější), dále obilniny (včetně tradičních odrůd na výrobu těstovin), luštěniny, kukuřice a okrajově zelenina či květiny. Velkou část ploch také zabírají pastviny a lesy. Kromě toho se Toskánsko může pochlubit mnoha speciálními rostlinnými produkty – například lanýži, kaštany, tabákem či šafránem. Velké rozlohy pastvin v kopcovitějších oblastech jsou využity pro chov hlavně masného a v menší míře mléčného skotu, mléčných plemen ovcí a rozšířený je také chov prasat. Z typických živočišných produktů jsou to pak především sýry a uzeniny.
Velká část producentů je zaměřena na ekologickou produkci, v současné době i zde probíhá boom bioprodukce, a to jednak díky příhodným podmínkám dotační politiky EU, ale také kvůli velkému zájmů spotřebitelů o biopotraviny z místních zdrojů. Tomuto trendu napomáhá i stát a regionální politici, kteří si uvědomují důležitost podpory místních zemědělců a podnikatelů. V současné době je populární koncept „chilometro zero“ – tedy kilometr nula, který má za úkol zvýhodňovat a propagovat lokální produkty, které není třeba převážet na velké vzdálenosti.
Další část studijní návštěvy byla věnována informacím o praktickém zajištění celoživotního vzdělávání pracovníků v zemědělství a potravinářské produkci zejména v ekologickém sektoru. Kromě semináře a diskuse na toto téma, které zajistil zemědělský ústav v Arezzu, proběhl workshop na toto téma, který představil vzdělávání v praxi – zejména jeho zaměření na vinařství, které je v Toskánsku velmi častým podnikáním mezi ekologickými zemědělci. Především teoreticky pak bylo zaměřeno setkání a diskuse se zástupci Kanceláře vzdělávání a odborné přípravy provincie Florencie, kteří představili systém a organizaci vzdělávání pracovníků v zemědělství jak v provincii, tak v celé Itálii.
Nejpraktičtější součástí programu byla návštěva farem v oblasti Mugello. Prvním navštíveným podnikem bylo družstvo, které se zabývá rostlinnou i živočišnou produkcí a zpracováním oliv, obilí, mléka, masa a dalších surovin na ekologické produkty. Ty si družstvo také samo prodává přímo v obchodě u farmy. Následovala prohlídka odlišného konceptu rodinné farmy, která se zabývá chovem ovcí a výrobou vyhlášeních sýrů, které prodává opět přímo z farmy. Účastníci projektu měli během diskuse s farmáři možnost zjistit, jaké jsou potřeby zemědělců, kteří buď vysílají na vzdělávací kurzy své zaměstnance, rodinné příslušníky, nebo je využívají sami. Největší zájem mají především o praktické kurzy, týkající se zpracování produktů ze surovin vyrobených na farmě a velkou pozornost věnují farmáři také propagaci a prodeji své produkce.
Perfektně připravený rozmanitý odborný program, který připravila partnerská organizace CEDIT s důrazem na vzdělávání v ekologickém hospodaření a přímém prodeji, který je pro Toskánsko tak typický, a vstřícnost a ochota jednotlivých farmářů a zástupců organizací podělit se o všechny informace nám pomohla získat velmi ucelený přehled o zemědělství, potravinářství a vzdělávání v těchto sektorech v Toskánsku. Studijní návštěva regionu by byla určitě výbornou inspirací pro všechny rodinné farmy, protože Italové jsou minimálně o krok dále, pokud se týče zpracování bioprodukce, prodeje a marketingu. Učit by se v Toskánsku měli také spotřebitelé, protože právě ti mají ve svých rukách velkou část úspěchu toskánských farmářů, a regionální politici, kteří zde dokázali nalézt vhodné formy podpory podnikatelů na venkově. Účastníky také zaujala spolupráce mezi jednotlivými farmáři ať už pod zastřešením odbytových družstev nebo samostatně.
Odborná část programu zájezdu byla doplněna o možnost ve volném čase navštívit některé turistické cíle – především samozřejmě v rámci renesančního města Florencie, kde jsme trávili většinu volného času. Zážitek byl okořeněn ochutnávkami vína, sýrů a oleje, návštěvou několika obchodů a trhů s tradičními výrobky.
Ing. Veronika Jenikovská