„Vyrábět mléko – to byla vždy doména horských oblastí, sem mléčný skot zkrátka patří, jsou tu ideální podmínky k jeho chovu. Je proto velká škoda, že masivní přechod na chov masného skotu se nevyhnul ani zdejší oblasti a naše farma je tak v okolí jedinou s produkcí mléka,“ říká její majitel Jiří Pácha.
Když se společně s manželkou, s níž mnoho let pracovali v místních státních statcích, rozhodli na počátku devadesátých let koupit hospodářské budovy zde v Rokytnici, bylo zaměření farmy zcela jasné – do stájí putovalo základní stádo červených strak. „Nejnáročnějších bylo prvních sedm let – než jsme udělali rekonstrukci kravína včetně venkovního krmiště, mléčnice a dojírny. Do té doby byla jedinou mechanizací drážka na zakládání krmiva,“ vzpomíná pan Pácha a dodává: „Co se týče půdy, začínali jsme pouze na pronajatých hektarech, dnes už je naštěstí situace zcela jiná. Ze 130 hektarů luk a pastvin, které obhospodařujeme, je 70 vlastních a koupě dalších třiceti je na spadnutí. Pravda ovšem je, že oproti ceně 2 Kč/m2, za níž jsme nakupovali v počátcích, se ta dnešní vyšplhala na osminásobek.“
Potíže se Páchovým nevyhnuly ani při odbytu hlavní faremní komodity – mléka. Poté, co ukončila v devadesátých letech činnost žamberecká mlékárna, začali produkci od zhruba šedesátky krav dodávat do Miltry v Městečku Trnávka. Výsledek? Z dlužné částky 167.000 Kč se menší část podařilo vymoci a co se týče zbývajícího dluhu, umořila jej mlékárna formou hotových produktů – sýrů. „Jediné štěstí, že se nám je prostřednictvím obchodní sítě Coop podařilo prodat,“ konstatuje farmář.
Snaha o určitou nezávislost v tomto směru a také fakt, že již nějakých 15 let vyráběli Páchovi s úspěchem chutné mléčné výrobky pro širokou rodinu a známé podomácku, je dovedla k myšlence začít finalizovat alespoň polovinu faremní produkce. „Vzhledem k tomu, že předseda naší regionální asociace Jirka Petr, se kterým naše farma již roky spolupracuje (nákup obilí, prodej telat atd.), poskytuje i poradenskou činnost, pomohl nám vypracovat žádost o dotaci z Programu rozvoje venkova na pořízení minimlékárny a ta byla schválena,“ informuje Jiří Pácha.
Zhruba 50 % denní produkce mléka (asi 300 litrů) tak Páchovi počínaje rokem 2010 mění v kontejnerové minimlékárně na lahodné jogurty, jogurtové nápoje, smetanové mlsánky oblíbené hlavně dětmi, tvarohy, máslo, sýry čerstvé, zrající i nakládané a na dle vlastní fantazie a na objednávku vyráběné speciální sýrové dorty. Pro většinu výrobků se zákazníci naučili jezdit přímo na farmu, velký úspěch má i automat s faremními výrobky umístěný spolu s mlékomatem na náměstí v Žamberku. Pouze menší část směřuje do maloobchodu. „Velmi se nám osvědčil i prodej na Farmářských slavnostech a Dožínkách ASZ. Rádi bychom se více účastnili i farmářských trhů, k tomu nám ale ještě chybí chladící vůz, do kterého chceme v brzké době investovat,“ plánuje pan Pácha a dodává: „Nejen za tu nezávislost v části odbytu to opravdu stálo a proto mohu zpracování a přímý prodej ostatním sedlákům jen doporučit – nebojte se toho!“
Rokytnická farma dále nabízí i ustájení koní, jejich sportovní přípravu a trénink jezdců (parkur, drezura, military, rodeové disciplíny, westernové ježdění), provozuje i jezdecký klub. Koňský svět je doménou staršího syna pana Páchy – Jiřího, a to doslova. Stará se nejen o koně ustájené na farmě, ale úspěšně reprezentuje i na mnoha celostátních a mezinárodních jezdeckých soutěžích. V minulosti v jedné z nejnáročnějších jezdeckých disciplín – všestranné způsobilosti (military), několik posledních let pak ve westernových disciplínách. Obrovským úspěchem nejen pro něj, ale i pro Českou republiku bylo páté místo v soutěži Americana v roce 2010 v disciplíně Barrel Race. Toto mezinárodní klání je pro příznivce westernového sportu absolutním vrcholem. Jiří Pácha mladší také často spolupracuje s vyhlášeným barrandovským kaskadérským filmovým týmem při natáčení scén s koňmi – buď davových či jako dublér-kaskadér. Objevil se i ve filmech či seriálech zahraničních produkcí jako např. Borgia, Angelika či Letopisy Narnie a také několika reklamních spotech.
Do provozu farmy je z velké části zapojena celá rodina včetně dvou synů a dcery, která má na starosti administrativu a aktuálně si doplňuje vzdělání prostřednictvím dvousemestrálního ekonomicko-manažerského kurzu pořádaného pro členy asociace na ČZU v Praze. „Pomalu dozrál čas předat farmu mladší generaci. Startovní podmínky jsme se jim s manželkou – oproti těm, které jsme měli před více než dvaceti lety my, snažili vylepšit, tak nezbývá než jim popřát hodně štěstí,“ uzavírá Jiří Pácha.
Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ