V Ovocnářství u Hlaváčků vede samosběr

Sdílejte článek
V Ovocnářství u Hlaváčků vede samosběr

Ačkoliv pěstování ovoce a zeleniny je ve zdejším regionu spíše doménou Polabí, daří se mu i na Rychnovsku. Konkrétně v Ovocnářství u Hlaváčků v Domašíně přímo u Rychnova nad Kněžnou. Vždyť jsou také Václav Hlaváček a jeho otec v oboru vystudovaní, pan Hlaváček starší navíc již před padesáti lety zakládal první porosty jahod v černíkovickém JZD.

  

„Tehdy ovšem směřovala téměř veškerá produkce do novoměstských konzerváren, které v devadesátých letech ukončily svou činnost. V rámci soukromého hospodaření jsme se proto museli dodavatelsky zcela přeorientovat – a to na samosběr a prodej ze dvora,“ vzpomíná pan Hlaváček.

V Ovocnářství u Hlaváčků vede samosběr  Hlaváčkovi začali hospodařit v roce 1992 na navrácených 15 hektarech, z nichž část zaujímaly sady. Dnešní výměra je čtyřnásobná a ze dvou třetin jde o vlastní pozemky. Hlavním prodejním artiklem ovocnářství jsou jahody pěstované na 13 hektarech – většina za účelem sklizně, zhruba 3 ha jsou vyhrazeny pro sadbu. Daří se zde zejména odrůdám Karmen (česká středně raná odrůda vyšlechtěná na Velehradě), Honeoye (raná odrůda amerického původu) a Elkat (nová polská poloraná odrůda). Osm hektarů zaujímají jablečné sady, o něco menší výměru brambory, které jsou výbornou předplodinou jahodám, a zbytek obilniny a řepka.

Odbyt jahod je z 80 % zajištěn samosběrem (od června do července). Přímo v Domašíně mají Hlaváčkovi i podsklepenou prodejnu, otevřenou celoročně ve všední dny od 8 do 17 hodin. Odtud se prodá konečným spotřebitelům i obchodníkům většina jablek, brambor, sadba jahod, doplňkovým sortimentem jsou ovocné stromky.

V Ovocnářství u Hlaváčků vede samosběr  „Nestandardní část produkce jablek dodáváme do brněnského Frapa, které se zabývá výrobou ovocných koncentrátů. Část ovoce nabízíme i prostřednictvím stánkového prodeje a zejména v poslední době zaznamenáváme zvýšený zájem o kvalitní české produkty. Lidé si v mnoha případech opravdu raději nakoupí u našeho stánku, než u sousedního s polským sice levnějším, ale nepříliš kvalitním ovocem a zeleninou,“ říká pan Hlaváček.

Kromě rodiny pracuje v ovocnářství i jedna zaměstnankyně, která má na starosti prodej v obchodě a také brigádník. Větší množství sezónních brigádníků je pak najímáno v období sklizně, prostory za prodejnou pro ně nabízí i vhodné technické zázemí. „V počátcích našeho podnikání u nás brigádničili hlavně studenti, kteří vítali možnost přivýdělku, dnes však jejich zájem opadl natolik, že je téměř zcela nahradili důchodci,“ vysvětluje Václav Hlaváček.

V roce 2008 využili Hlaváčkovi 50% dotaci z celkové dvoumilionové investice z Programu rozvoje venkova na závlahové systémy a v budoucnu by, co se investic týče, ještě rádi rozšířili skladovací prostory na jablka. 

„V tomto směru jsme vděčni Asociaci soukromého zemědělství, že se pro nás, menší hospodáře, snaží prosazovat vhodné dotační tituly. Nejen v této oblasti je totiž protiváha k velkým podnikům více než potřeba. Uvidíme, jak to s podporou sektoru ovoce a zeleniny jak v rámci Evropy, tak i národních dotací, v příštím období bude. Nyní jsme zařazeni do systému integrované produkce. Společně s tátou ale oba věříme, že našlápnuto máme dobře a že i bez dalšího zvyšování výměry půdy se nám v budoucnu bude dařit alespoň tak jako doposud,“ uzavírá Václav Hlaváček.

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ 

Přečteno: 1 182x