„Výhodou zdejší oblasti je, že tu vždy byly větší statky s poměrně rozsáhlou výměrou a tedy velkými půdními bloky, což považuji za základ spokojeného hospodaření. Navíc k jejich scelení přispěla i pozemková úprava realizovaná v našem katastru před osmi lety a nyní i pozemkové úpravy v dalších dvou katastrech, na jejichž rozmezí hospodaříme,“ vysvětluje Stanislav Loutchan, místopředseda ASZ Písek.
Ten společně s manželkou Helenou, která zažádala o restituce, využil na několik let prostor statku k provozu zahradnictví se zaměřením na okrasné a ovocné dřeviny. Situace se však změnila před osmi lety, kdy se zde rozhodl začít hospodařit syn Miloslav. Loutchanovi navýšili výměru půdy až na současných téměř sto hektarů převážně luk a pastvin a přikoupili vedlejší statek, který je postupně rekonstruován. Začali se věnovat chovu masného skotu plemene Limousine a jeho kříženců v režimu ekologického zemědělství.
Stádo aktuálně čítá asi 120 kusů skotu, praktikován je celoroční pastevní chov. Na základě poptávky ze strany lidí z okolí, kteří stále častěji projevovali zájem o kvalitní hovězí maso, se mladý hospodář rozhodl pro zřízení bourárny a menší prodejničky přímo v prostorách farmy. Přesto, že bourárna zahájila provoz teprve v loňském roce v únoru, s odbytem není problém.
„Od našich zákazníků často slýcháme, že je to úplně jiné hovězí, než na jaké jsou zvyklí. Aby ne, jde o kvalitní maso s charakteristickou vůní a chutí, které necháváme před bouráním po dobu 10 až 20 dní vyzrát v chladícím boxu. Nabízíme je v několika variantách – buď jednotlivé druhy v balíčcích o hmotnosti 1 až 1,5 kg nebo smíšené tří a pětikilogramové balíčky,“ říká mladý hospodář.
Maso se také zpracovává v restauraci, kterou vedle farmy provozují sestry Miloslava Loutchana. Málokdo by hádal, že vkusně a útulně zařízená restaurace bývala prodejnou potravin, kterou na rodinném pozemku za minulého režimu vystavěla Jednota. Loutchanovi objekt koupili v dražbě a šikovně využili pro tyto účely. V prostorách restaurace se nachází i malá mlékárna, kde paní Loutchanová vyrábí v menším množství sýry, tvaroh, máslo a výborné dětské tvaroháčky z kravského mléka.
Výčet aktivit má však rodina Loutchanových v budoucnu v plánu ještě rozšířit, a to o agroturistiku. „Vzhledem k tomu, že naše obec je součástí města Protivína, nedařilo se nám doposud dosáhnout na nejrůznější dotační tituly, které se vztahují na obce do dvou tisíc obyvatel. To však i díky dlouholeté snaze Asociace soukromého zemědělství s novými podmínkami od roku 2015 padne, proto bychom při budování penzionu nějakou investiční dotaci rádi využili,“ plánuje Miloslav Loutchan. V rámci agroturistiky by měl vyrůst také zvířecí koutek pro děti a vzhledem k tomu, že manželka mladého hospodáře je veterinární lékařka, tak i ordinace pro malá zvířata.
Zásluhou jedné rodiny tak dochází k nebývalému rozmachu malé obce se sotva stovkou obyvatel na jihu Čech. „Venkov může mít v očích někoho spoustu nevýhod, ale nevytváří ghetta závislých lidí,“ řekl nám při návštěvě píseckého regionu jeden ze zdejších sedláků. A to stoprocentně platí pro Loutchanovic rodinu. Kéž by si toto pozitivum uvědomilo více domorodců.
Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ