Parametry kvality určují řetězce

Sdílejte článek

Z iniciativy několika velkých nadnárodních řetězců, jako je například skupina Danone, McDonalds či Nestlé, vznikla iniciativa SAI (Sustainable Agricultural Initiative). V několika pracovních skupinách se tvoří detailní pracovní postupy, které tyto řetězce budou požadovat na svých dodavatelích surovin.

V pracovní skupině SAI pro obiloviny byly stanoveny zásady ve čtyřech klíčových oblastech: Udržitelný způsob hospodaření, Ekonomická udržitelnost, Sociální principy a Požadavky na životní prostředí. Návrhy pravidel řetězců jdou mnohdy dál, než je požadováno správnou zemědělskou praxí a evropskou legislativou.
Nastává tak situace, že pro úspěšné obchodování s obilninami je třeba se připravit na požadavky obchodníků, které budou v budoucnosti důležitější než minimální legislativní požadavky a může se stát, že právě některé řetězce převezmou část odpovědnosti za dodržování standardů kvality a životního prostředí a postaví na těchto podmínkách svoji obchodní strategii.
Michal Pospíšil

Zdroj: ASZ ČR

Přečteno: 480x
Katalog farem