Každý rok není efektivně využita přibližně jedna třetina světové produkce potravin. Jediným výsledkem však nejsou pouze ekonomické ztráty. Přírodní zdroje, použité k vypěstování, zpracování, zabalení, dopravě a uvedení těchto produktů na trh, jsou také využity zbytečně. Důsledkem toho je nesmyslné zvyšování emisí skleníkových plynů.
Jaký dopad má takovéto plýtvání na naši půdu a udržitelný rozvoj?
S nárůstem populace se zvyšují nároky na množství vyprodukovaných potravin. Dochází také k většímu konkurenčnímu boji o půdu a vodu, to vše vede ke zhoršenému dopadu na životní prostředí. Naše půda se díky tomu ocitá pod stále větším tlakem. Nezkonzumování zhruba jedné třetiny potravin vyrobených na celém světě znamená, že naše přírodní zdroje (včetně půdy) jsou využity nesmyslně. Snížení zdraví půdy vede k ještě většímu množství dalších syntetických vstupů, které pokud budou využívány v nadměrné míře, mohou způsobit znečištění a eventuálně ztrátu biodiverzity a orné půdy.
Odhaduje se, že 28 % světové půdy určené k zemědělské produkci je využíváno zbytečně. V rámci tohoto zbytečného procesu je zároveň také využito 250 km³ vody a uhlíková stopa potravin, které byly vyrobeny, ale nebyly zkonzumovány, se odhaduje na 3,3 gigatun ekvivalentu CO₂. Pokud navíc vezmeme v úvahu celosvětový 33% podíl degradace půdy, je na čase zastavit plýtvání potravinami a začít do půdy něco vracet zpět.
Jak můžeme snížit ztráty potravin a plýtvání?
Každý účastník potravinového řetězce hraje při snižování plýtvání potravinami důležitou roli. Producenti potravin mohou investovat do lepších sklízecích a skladovacích technologií, aby tak zabránili ztrátám potravin. Prodejci jídla mohou snížit ceny „nesprávně tvarované“ zeleniny a darovat nedokonalé, ale přesto poživatelné potraviny těm, kteří jsou v nouzi. A v neposlední řadě i vlády mohou pomoci snížit plýtvání potravinami, a to prostřednictvím investování do posklizňových technologií, úpravou zákonů týkajících se data spotřeby, zahájením informační kampaně s cílem inspirovat spotřebitele, aby věnovali odpadům z potravin větší pozornost.
Redukce skládkování prostřednictvím investic do transformace vhodných potravinových zbytků do podoby kompostu a bioplynu je pro zlepšení půdy také zásadní.
Co je kompostování? Je kompostování vhodných potravinových zbytků životaschopné?
Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak využít zbytečné potraviny, je recyklace prostřednictvím kompostování. Přeměnou zbytků potravin v kompost můžeme navrátit do půdy zpět cenné živiny, zároveň opětovně využít některé odpady vyprodukované jak v domácnostech, tak společně. Kompostování je přirozený proces „hnití“- jinak rozkladu organické hmoty (jako jsou zbytky, odpady živočišného původu, potravinové odpady) pomocí mikroorganismů v řízených podmínkách. Kompost je důležitý, protože zlepšuje celkové zdraví půdy a její odolnost vůči stresům (např. suchu) a nutnosti přizpůsobit se změnám klimatu.
Kompost je bohatým zdrojem organické hmoty. Ta je důležitou hmotou pro udržení vzduchu, vlhkosti a živin v půdě. Organická hmota v půdě hraje důležitou roli v udržování půdní úrodnosti, a tím i v udržitelné zemědělské výrobě. Kromě toho je zdrojem živin - dusíku, fosforu a draslíku a zlepšuje fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti půdy.
Kompost v půdě pomáhá:
1. Vylepšení fyzikálních vlastnosti
- usnadnění přípravy pro setí
- zvýšení vlhkostní retenční kapacity
- snížení rizika eroze
- regulace teploty půdy
- snížení odpařování vody
- regulace vlhkosti
2. Zlepšení chemických vlastností
- poskytnutí makroživin (N, P, K) a mikroživin
- zlepšení kationové výměnné kapacity
3. Zlepšení biologické aktivity
- zlepšení půdních podmínek a přidáváním uhlíku, který slouží k zachování biodiverzity- makro i mikro fauny
- poskytnutí organismů (jako jsou bakterie a plísně), které rozkládají nerozpustné látky a přeměňují je na živiny přístupné pro rostliny, degradují škodlivé organismy
Všechny tyto výhody se projevují snížením rizik při hospodaření, vyššími výnosy, nižší závislostí na minerálních hnojivech, závlahách, pesticidech. Doplněním kompostu do půdy se také zvýší odolnost půdy vůči větrné a vodní erozi. Půda má lepší schopnost zadržet vodu a může tak lépe zabránit tomu, aby se i po přeháňce objevili povodně. Kompostování je ekonomicky životaschopné a pomáhá zemědělcům zvýšit produktivitu své půdy a poté i své příjmy.
Každý má svou roli
Kompostování je jednoduchá (často však přehlížená) metoda, která vede k udržení zdraví půdy. V ochraně půdy hrají klíčovou roli samozřejmě zemědělci, ale i každý z nás může přispět svým vlastním způsobem. I vy můžete udělat změnu kompostováním svých organických zbytků a přidáváním kompostu na vaše květinové či zeleninové zahrádky, k domácím květinám nebo tím, že se budete podílet na kompostování ve vaší čtvrti či okolí.
O významu snížení produkce potravinového opadu bychom měli odmalička učit i své děti. Měli bychom jim také ukázat, že jednou z možností, jak efektivně využít potravinový odpad a navrátit půdě něco zpět, je právě kompostování. Šetřit naši půdu a zachovat ji úrodnou, patří mezi jeden ze závazků, které máme k našim dětem a budoucím generacím.
Odkaz na video: https://youtu.be/IoCVrkcaH6Q
Zdroj: FAO.org
