Uctění památky obětí totalitních režimů

Sdílejte článek
Uctění památky obětí totalitních režimů

Zatímco náš pan ministr zemědělství se účastní akcí typu oslava založení JZD, naše ASZ je toho názoru, že důležitější je připomínat si činy, které tento režim napáchal, a připomínat si osobnosti - ne ty, které při režimu stály a s vervou zabíraly majetek všem, kteří o něho desetiletí ba dokonce staletí pečovali - církvím a sedlákům, ale připomínat si osobnosti proti totalitnímu režimu bojující. Jednou z nich byla i Milada Horáková. Právě u jejího symbolického hrobu a zároveň památníku obětí totalitních režimů na Vyšehradském hřbitově se v pátek 26. června konalo pietní setkání k uctění jejich památky, které poté pokračovalo u Památníku kněží, řeholníků a řeholnic.


Doktorka Milada Horáková zažila obě světové války a dva totalitní režimy. Nacistický režim strávila kvůli své aktivní účasti v odboji v ženské věznici v Aichachu u Mnichova. Nejdříve byla odsouzena k trestu smrti, později jí byl trest „zmírněn“ na osm let vězení. Odtud byla v roce 1945 osvobozena až postupující americkou armádou. Po válce se znovu vydala za svojí ideou „Masarykovské republiky“, společně s celým národem, který byl plný nadšení a chuti vybudovat opět svobodný Československý stát. Během pouhých tří let od konce druhé světové války však tyto ideje vzaly za své. K moci se začal naplno dostávat komunistický režim. Milada Horáková, tehdejší poslankyně, se až do poslední chvíle snažila tuto hrozbu odvrátit, nebylo to však už v jejích silách. Jako neskrývaná odpůrkyně režimu byla zatčena, podrobena brutálním výslechům, nakonec ve vykonstruovaném soudním monstrprocesu obviněna z velezrady a špionáže a odsouzena k trestu smrti. Popravena byla 27. června 1950 v Pankrácké věznici. Den její popravy se později stal Dnem památky obětí komunistického režimu. Milada Horáková byla jedinou ženou, popravenou za komunismu, a to i přes opakované prosby významných zahraničních osobností o udělení milosti. Komunisté se jí tak báli, že ani po její smrti nebylo vydáno tělo k důstojnému pohřbu. Dodnes není známo, kde byla tato žena pohřbena či rozptýlena. „Snad je to někde v lukách mezi ptactvem a lučním kvítím“ uvedl moderátor Pietního shromáždění.

Na památku této významné osobnosti českého národa, bojovnice za svobodu, dobro, spravedlnost a další morální hodnoty byly na její symbolický hrob po zaznění české hymny položeny věnce s květinami. Poté promluvili zástupci Senátu, Parlamentu ČR, vedení hlavního města Prahy a v neposlední řadě předseda Klubu Dr. Milady Horákové František Šedivý, jenž tuto ženu osobně znal. Ve všech projevech byl zmíněn její politický život, ale i život osobní. Zvláště zajímavý byl projev Miroslavy Němcové, poslankyně Parlamentu ČR. Zmínila se totiž nejen o historii, která se stala a na kterou nesmíme zapomínat, ale také o budoucnosti a práci, která naši společnost v souvislosti s minulým režimem ještě čeká. „Historii bychom si měli neustále připomínat a ne ji brát jako přežitek - „starou veteš“, uvedla. Dále upozornila na to, že bychom měli více zapracovat na identifikaci osob z komunistických pohřebišť, a to i dětí. Ty se narodily a zemřely matkám ve věznicích a nikdy se jim také nedostalo řádného pohřbu. Po všech přednesených proslovech zazněla na závěr Večerka v podání trubače Hradní stráže.

Po ukončení Pietního aktu následoval společný odchod k nedalekému Památníku kněží, řeholníků a řeholnic, kde proběhl další pietní akt konaný u příležitosti 65. výročí násilné likvidace mužských řeholních řádů v bývalém Československu - takzvané „akce K“ (kláštery) z dubna roku 1950. Zde všechny přítomné uvítal probošt Královské kolegiální kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Po položení věnců a kytic k symbolickému uctění památky všech obětí a státní hymně následovaly projevy přítomných hostů. Zazněly zde úryvky z knihy Miloše Doležala „Jako bychom dnes zemřít měli“. Ta pojednává o páterovi Josefu Toufarovi, umučeném komunistickým režimem. Z úryvků této knihy šlo velmi dobře vycítit, jak absurdní doba byla, jací lidé se vlastně k STB přidávali a do jakých krajností byl režim schopen zajít. Kláštery byly často přepadány v noci, řeholníci a řeholnice byli odváženi k výslechům, z nichž se mnozí už nikdy nevrátili. Jedním z nich byl právě i páter Josef Toufar, který zemřel v nemocnici na následky brutálního mučení během výslechů. Tyto události měly pro duchovní život našeho národa naprosto zásadní význam. V Československu bylo zlikvidováno 219 řeholních domů a 720 ženských klášterů, internováno přes dva tisíce řeholníků a tisíc řeholnic, fakticky byl zabaven movitý i nemovitý majetek řeholí. Dodnes nebyl církvím všechen majetek navrácen.

V sobotu 27. června se dále konalo uctění památky obětí komunismu u Pomníku obětem komunismu na Újezdě v Praze 1 a dále na autentickém místě popravy dr. Horákové v areálu vazební věznice v Praze na Pankráci.

Akce se zúčastnili nejenom zástupci města Praha a našich nejvyšších politických institucí, ale také zástupci Klubu dr. Milady Horákové, zástupci PTP, Konfederace politických vězňů i zástupci sokola a další, kteří tyto totalitní režimy osobně zažili. Ti všichni přišli, aby uctili památku všech obětí obou totalitních režimů a aby nám ostatním připomenuli, jak byly tyto režimy (nacistický i komunistický) zrůdné a nebezpečné.

Pavlína Rejchrtová


Přečteno: 355x