V odpoledních hodinách nás domácí s úsměvem přivítali i s našimi rodinnými příslušníky na svém dvoře. Po krátkém uvítání a konstatování všech, že děti opět vyrostly, se začalo, jak to na hanáckých akcích chodí, hodovat. Čekal nás skvělý guláš a další vynikající dobroty, které vyrobily manželky sedláků.
Následovala prohlídka farmy a strojů. Pak už se šlo pomalým tempem do místního řeznictví a uzenářství Oldřicha Kubeši. Ten společně se svou rodinou již od roku 1992 vyrábí tradičním způsobem uzené a masné výrobky dle receptur svých předků. Vyhlášená je například jejich klobása Kubešovka, která se udí klasickým způsobem – dřevem, během něhož se dosáhne typické chuti uzeného výrobku. Pozorně jsme si poslechli výklad pana majitele o tom, jak to v takovém řeznictví funguje, nechyběly dotazy, na které pan Kubeša ochotně odpovídal.
Poté se rozvinula rozsáhlá diskuse na téma děti, teplo, sucho, voda, půda, užívací vztahy, pachtovné, dotace atd. a samozřejmě došla řeč i na greening. Okomentovaly se činy pana ministra, chtělo by se říci našeho, ale po roce a půl jeho působení ve funkci účastníci setkání smutně zkonstatovali, že možná vzešel ze sedláků, ale „nahrává“ jen těm velkým.
Naši nejstarší členové vzpomínali až do soumraku při doušku ostřejšího pití na začátky hospodaření v devadesátých letech. A ti nejmladší, budoucí následníci, užívali trampolíny, odrážedel a kříd.
Eliška Kravcová, předsedkyně ASZ okresu Přerov