Ze statku přímo na stůl

Sdílejte článek
Ze statku přímo na stůl

Nízké výkupní ceny mléka a neochota některých mlékáren odebírat ho od menších dodavatelů vedou zejména v poslední době celou řadu producentů této komodity k zamyšlení, jak vůbec pokračovat dál. Věra Bulvová z Makova, obce ležící deset kilometrů západně od Litomyšle, vyřešila tento problém již před několika lety. Veškerá produkce od zhruba pětadvacítky červených strak, jejichž chovu se se synem Miroslavem, čerstvým zemědělským inženýrem, věnují, je zpracována v minimlékárně přímo na statku. A pestrou škálu mléčných výrobků pak paní Bulvová rozváží jednou týdně svým zákazníkům rovnou domů. Obyvatelé Litomyšle, Svitav, Poličky, Vysokého Mýta a okolí si tuto službu nemohou vynachválit.

Statek v Makově s číslem popisným 34, kde Věra Bulvová hospodaří od roku 1995, zakoupil o století dříve její pradědeček Josef Vopařil. Všechny jeho tři děti zůstaly hospodařit v této obci na různých statcích, nejmladší František na rodné usedlosti. Po jeho předčasné smrti v roce 1944 čelila jak válečným, tak poté kolektivizačním útrapám jeho žena se dvěma syny ve věku osmi a dvanácti let. Tím mladším byl tatínek paní Bulvové Josef Vopařil.

„Ke statku tehdy náleželo 17 hektarů. Starali jsme se s maminkou a bratrem, co jen to šlo, i když jednoduché to rozhodně nebylo. V šestapadesátém tu založili JZD, vydrželi jsme vzdorovat ještě dva roky…“, vzpomíná pan Vopařil, který se společně se svým bratrem mohl navrátit k soukromému hospodaření až po pětatřiceti letech - roku 1993, a o dva roky později, po mateřské dovolené, se k nim přidala i paní Bulvová.

Ta selské geny rozhodně nezapře a houževnatosti má na rozdávání. Po svém otci zdědila lásku, úctu a pokoru k rodnému statku a půdě, na níž jejich předci pracovali, a také odvahu a vytrvalost jít složitější cestou, kterou by si každý nevybral. Strýc jí předal vztah ke koním, o něž se staral i za minulého režimu, když byli jakožto majetek JZD ustájeni v hospodářských budovách jejich statku. Dvě klisny českomoravského belgika, zapsané v  plemenné knize, které má paní Bulvová v chovu, jsou ze stejné linie jako koně chovaní zde na usedlosti v té době. Farmářka se s nimi, zapřaženými do kočáru, účastní nejrůznějších oslav, svateb a tradičních vesnických slavností, nabízí i vyjížďky pro děti a dospělé.

Hlavní směr hospodaření na makovském statku je však od počátku spojen s chovem mléčného skotu, kterému je samozřejmě přizpůsobena i rostlinná výroba na 20 hektarech orné půdy a necelých 10 ha luk a pastvin. Stádo červených strak čítá zhruba 40 kusů, přičemž jalovičky si Bulvovi ponechávají do chovu a býčky ve dvou měsících prodávají.

Peripetie s odběrem mléka potkali hospodáře za tu dobu několikrát. Nejprve po ukončení výroby v mlékárně v Litomyšli, roku 2009 pak poté, co jim dala výpověď s půlroční splatností mlékárna v Olešnici na Moravě. „Nedlouho předtím jsme si vzali úvěr na lis a teď taková zpráva. Přesně v té době, ačkoliv nakonec od nás olešnická mlékárna odebírala až do konce loňského roku, se zrodil plán vlastního zpracování produkce,“ vysvětluje paní Bulvová a dodává: „Zúčastnila jsem se kurzu v Kroměříži v mlékařské škole, kam se sjela parta zemědělců z celé republiky, a kde jsme se naučili základní výrobu mléčných produktů. Od té doby jsem absolvovala i další kurzy a zahájila zkušební provoz v malé mlékárně vybudované v prostorách našeho statku.“

Velmi zdlouhavá a náročná byla cesta ke schválení a registraci mlékárny. „Ve chvíli, kdy jsem měla pocit, že boj s veterináři už snad musím vzdát, mi velice pomohl vyřídit vše potřebné pan Hrbek ze Svazu faremních zpracovatelů. Ten uměl aplikovat do praxe legislativní změny prosazené v té době Asociací soukromého zemědělství a tak díky tomu oslaví letos v červenci naše malá mlékárna již své třetí výročí,“ informuje farmářka.

Kromě mléka a kefíru nabízí statek rodiny Bulvových i čerstvé sýry včetně novinky - cottage, sýry nakládané v oleji, máslo, tvaroh, jogurty, velmi oblíbené nejen mezi dětmi jsou tvarohové krémy – Makováčky. Ačkoliv si část zákazníků jezdí pro mléčné výrobky přímo na statek a prodej ze dvora stoupá zejména v letním období, kdy kolem jezdí turisté na nedaleký zámek Nové Hrady, naprostá většina spotřebitelů – cca 90 % využívá rozvážkové služby až do domu, kterou Bulvovi nabízejí.

„Máme celkem tři rozvozové trasy. Každou středu jezdíme s naším sortimentem do Poličky a okolí, ve čtvrtek do Vysokého Mýta a části Litomyšle, v pátek do Svitav a druhé části města Litomyšl. Objednávky na daný týden přijímáme vždy do středeční půlnoci buď e-mailem nebo formou SMS. Postupně jsme získali své stálé zákazníky, jde o zhruba 130 rodin, které si objednávají pravidelně,“ informuje paní Bulvová.

„Přiznávám, že ekonomický zisk není nikterak vysoký, to ale ani nikdy nebyl náš hlavní impuls. Staráme se se synem o náš statek s láskou a radostí – dojíme, krmíme, sečeme, sušíme seno a těší nás, že díky zpracování mléka můžeme svým zákazníkům nabídnout dobré a zdravé výrobky. Velmi také vítáme, když nakupující projeví zájem podívat se třeba na zvířata, zkrátka nasát atmosféru statku,“ říká Věra Bulvová.

Letošní druhou červnovou sobotu měla tuto možnost téměř tisícovka návštěvníků, kteří se přijeli na makovský statek podívat v rámci dne otevřených dveří, který paní Bulvová s rodinou ve vlastní režii pořádala. Zajistila velice pěkný celodenní program včetně ukázek jízdy na koni ve španělském stylu, projížděk kočárem či znalostních soutěží pro děti a dospělé. Samozřejmostí byla prohlídka statku včetně veškerého zvířectva a prodej farmářských výrobků. Mistrným kouskem rodiny byla úžasná proměna chléva v galerii s prezentací historie a současnosti zdejšího rodu. Nezbývá než si přát, aby se podobný přístup stal na českém venkově větší samozřejmostí.

Šárka Gorgoňová, tiskové oddělení ASZ

Přečteno: 784x