Inspiraci můžeme hledat i u sousedů

Sdílejte článek
Inspiraci můžeme hledat i u sousedů

Naše asociace Plzeň sever pořádá každý rok již tradiční zájezd na hospodářství našich kolegů sedláků z jiných regionů. Letos se konal 24. listopadu a zúčastnilo se ho více než dvacet osob, přičemž nejmladšímu z nás bylo pouhých šest let. A kam že jsme se to vydali tentokrát? K našim sousedům z vedlejší ASZ Plzeňsko.

V ranních hodinách jsme vyrazili na Přešticko, místo naší první zastávky. Zde nás na své farmě v Soběkurech přivítal předseda zdejší asociace Petr Hodan. Své hospodářství již předal synovi, provedli nás jím však oba společně. Hodanovi se zabývají rostlinnou výrobou, dozvěděli jsme se, že na svých pozemcích pěstují obilniny, řepku, hrách a také brambory. Dále jsme si prohlédli kompostárnu, kterou rodina v obci vybudovala a kam její občané mohou dovážet veškerý biologicky rozložitelný materiál. V závěru celé prohlídky jsme byli pozváni do příjemně vytopené dílny, kde pro nás bylo připraveno bohaté občerstvení a promítání fotografií mapujících historii hospodaření až do současnosti. Pan předseda nám také ukázal prezentaci, ve které měl vyobrazené úpravy svých zemědělských strojů sloužících ke zpracování půdy a setí, a také to, jak díky těmto vylepšením porosty lépe vzcházejí.

Inspiraci můžeme hledat i u sousedůDruhou naší zastávkou byla rodinná farma Vacíkových v Roupově oceněná v roce 2013 titulem Farma roku. Přivítal nás na ní osobně Václav Vacík, který nás seznámil se širokým záběrem podnikatelských aktivit, jimiž se zabývají. Diverzifikace činností byla opravdu obdivuhodná. Rodina chová masný skot plemene galloway, dále ovce a koně westernového plemene Apaloosa. Součástí hospodářství je také penzion s restaurací, ve které jsme všichni společně poobědvali. V rámci agroturistiky Vacíkovi nabízejí také možnost rybolovu ve třech rybnících, které vlastní. Program zde byl opravdu bohatý a po celou dobu se bylo na co dívat. Viděli jsme prostory bourárny, expedici masa, majitel nám také u dvou koní předvedl ukázku výcviku westernového umění.

Inspiraci můžeme hledat i u sousedůPoté vedla naše cesta zpět do Plzně, kde jsme měli od 14 hodin domluvenou prohlídku zdejšího pivovaru. Na začátku exkurze jsme se dozvěděli základní informace o jeho vzniku a historii, poté jsme se přesunuli dále do prostor největší stáčírny piva u nás. Později jsme měli možnost projít starou a novou varnou a sklepením. Zde jsme postupně ochutnali slad, chmel a pivo ze starých dřevěných sudů. To je vařeno podle staré receptury prvního sládka - Josefa Grolla pocházejícího z Bavorska. V úplném závěru jsme zhlédli původní měděnou káď, v níž se vařil první zlatavý mok, a která se dochovala až do dnešních dní.

Z plánované hodiny a půl se nakonec naše procházka prodloužila až na více jak dvě hodiny. Plni dojmů a ohromeni velikostí celého areálu jsme se vydali do restaurace Na Spilce, největší v naší republice co do počtu míst. V jednu chvíli dokáže pohostit až 550 lidí. Zde jsme povečeřeli a, již bez paní průvodkyně, dále pokračovali v degustaci. Poté už se náš výlet nachýlil ke konci a všichni jsme se rozjeli zase zpět na své statky.

Všem účastníkům se zájezd velmi líbil a těší se na další. Doufám, že se příští rok sejdeme opět v takto hojném počtu a budeme mít možnost poznat zase jiná hospodářství kolegů sedláků. Závěrem bych chtěl poděkovat oběma farmám za vřelé přivítání.

František Janko, předseda ASZ Plzeň sever


Přečteno: 445x