Organizací zájezdu byl pověřen náš kolega Zdeněk Kubata, který se svého úkolu chopil se ctí. Přes hlavní kancelář ASZ ČR v Praze sehnal kontakty, všechny obvolal a zajistil exkurzi směrem na Moravu.
Bourárna a sýrárna rodiny Dubových
Účastníků zájezdu bylo 20, tudíž nám stačil malý autobus. Vyjeli jsme ráno 7. dubna a naší první zastávkou byl statek Horní Dvorce rodiny Dubových nacházející se nedaleko Strmilova. Tato rodinná farma se zabývá především chovem ovcí jak dojných, tak masných plemen a svojí produkci zpracovává ve vlastní sýrárně a bourárně. Výrobky pak prodává ve své farmářské prodejně v „Hospodě Na statku“, kde jsme měli možnost sledovat poutavý výklad paní Dubové o jejich činnosti a videoprojekci o putování vlastních potravin z pastviny až na stůl. Rovněž jsme ochutnali mléčné speciality, sýry, klobásky, jehněčí maso atd. Nakoupili jsme si tyto dobroty i domů, prohlédli si zvířata, stroje a technologie chovu. Nutno říci, že majitelé opravdu vědí, jak na to a umí. Až pojedete kolem Strmilova, doporučuji se u nich zastavit, nebudete litovat.
Kde se natáčely Postřižiny
Další zastávkou byl pivovar Dalešice, který je asi nejproslulejší tím, že se v něm natáčel film Postřižiny. Dnes je objekt zrekonstruovaný a slouží jako muzeum s mottem „jak se pivo vařilo dříve“. V současné době rovněž produkuje několik druhů piva, kterým jsme zapíjeli dobrý oběd ve stylové pivovarské restauraci. Lahodný mok prodávají i v lahvích, rovněž je možné zakoupit různé suvenýry.
Různorodá činnost Kuthanových
Po obědě zamířil náš zájezd na Statek Kuthanových v Suchohrdlech u Miroslavi na Znojemsku. Zde nás přivítal jeho majitel, který nás svým fundovaným výkladem seznámil s historií hospodářství a hlavně se svým zrealizovaným záměrem skloubit zemědělskou produkci s výrobou elektrické energie i s efektivním zužitkováním tepla a všech odpadů. V tomto článku by mi nestačil prostor pro popis všeho, co jsme zde viděli a slyšeli. Zkrátka rostlinná produkce z úrodných polí, chov prasnic, výkrm prasat, bioplynová stanice, odpadní teplo do skleníků s bylinkami a kořením, digestát zpět na pole pro zúrodnění a zkvalitnění orné půdy, nejmodernější technologie a strojové vybavení. Jestli jsem na něco zapomněl, tak se Kuthanovým omlouvám. Dle mého názoru je tento statek skutečnou moderní farmou na evropské úrovni.
K vínu nám hrála cimbálová kapela
Po náročném cestování nás už čekaly večer a noc v příjemném penzionu, který je součástí rodinné firmy Vinařství Maděřič v Moravském Žižkově. Zde jsme měli možnost ochutnat vína a dobroty z pečlivě připraveného rautu. K tomu nám hrála místní cimbálová kapela a tak se nám, Jihočechům, od toho dobrého vínečka nechtělo jít ani spát. Ráno nás ještě majitel provedl svými sklepy a zase se ochutnávalo. Vše bylo výborné, tudíž co náš malý autobus uvezl, to jsme si koupili s sebou domů.
Myslím, že se nám náš výlet vydařil a doufám, že jarní zájezdy se stanou v naší ASZ tradicí.
Milan Šebelka, člen ASZ Český Krumlov