Jednání se konalo v Biotechnickém centru Naklo, což je střední a vyšší odborná škola nabízející mnoho studijních oborů počínaje zemědělstvím a zahradnictvím přes potravinářství až po ochranu přírody. Právě tato škola je jedním z partnerů projektu COFARM, který je jen jedním z mnoha, jež tato aktivní a moderní škola realizuje. Hlavním úkolem zářijového setkání projektových partnerů bylo představení navržených příkladů spolupráce a společný výběr těch nejzajímavějších či nejoriginálnějších, které mají potenciál inspirovat další zemědělce k tomu, aby se dohodli s kolegy a společně zahájili podobnou činnost. V rámci projektu tak bude představeno například společné zpracování oliv ve Španělsku, společné ustájení skotu v Bavorsku, zemědělská komunita udržující chráněné náhorní plošiny Veliké Planiny pastvou zvířat, koncept italské restaurace, do níž dodávají suroviny tři její majitelé z vlastních farem, nebo spolupráce irských farmářů, kteří poskytují pracovní místa znevýhodněným lidem.
Sociální centrum Grunt na farmě Zadrgal
Jedním z příkladů, který se objevil v užším výběru, je nezisková organizace Grunt, kterou v roce 2014 založili dva kamarádi – sedlák Matija Zadrgal, který se věnuje chovu mléčného skotu, a Peter Svetina, expert na praktické vzdělávání a zaměstnávání mentálně a fyzicky postižených osob. Jedním z důvodů založení této spolupráce byla klesající cena mléka, které bylo do té doby hlavním produktem farmy ve vesničce Komenda zhruba 20 km severně od Lublaně.
Farmu převzal současný farmář v roce 1999 od svých rodičů, kteří dodnes na farmě žijí a ačkoliv jim je přes osmdesát, stále se o její chod živě zajímají. Kromě nich na statku žijí ještě další dvě generace – nejstarší syn, který jednou farmu převezme, se svou rodinou. Pokračování generačního předávání hospodářství v rámci rodiny, která je původem z Čech, je tak do budoucna zajištěno.
Rodina hospodaří zhruba na 40 hektarech půdy, na níž se pěstují hlavně krmné plodiny pro stodvacetihlavé stádo převážně červenostrakatého skotu, okrajově pak brambory. Více pozemků bohužel přes veškerou snahu nelze získat, půda je zde velmi kvalitní a ceny se pohybují mezi 4 a 8 eury za metr. Roční produkce mléka je cca 600 tis. litrů. Denně se zpracovává asi 500 litrů přímo na farmě, zbytek je prodáván do velké mlékárny Lactalis v Itálii (aktuální cena 32 centů/litr) a do dvou menších slovinských zpracoven. Do sousední Itálie putují také odstavení býčci na výkrm, výkupní cena se nyní pohybuje kolem 350 eur. Z rostlinných produktů jsou napřímo prodávány pouze brambory, na něž je zajištěn odbyt do domovů důchodců a také přímo z krámku na farmě. Zájem je tak velký, že farmář dokupuje brambory i od svých kolegů.
Když i ve Slovinsku začala klesat cena mléka, začal se pan Zadrgal poohlížet po nějaké nové aktivitě, který by mu zlepšila příjmy. S Peterem Svetinou proto vymysleli koncept sociální farmy, která je propojena s neziskovkou Grunt a té poskytuje místa pro znevýhodněné zaměstnance. Aktuálně jich na farmě pracuje devět – věnují se všem činnostem od péče o zvířata, přes výpomoc v rostlinné výrobě, až po zpracování produkce, která je hlavní činností Gruntu. Poměrně širokou škálu výrobků vyrábí Grunt z vlastního mléka – údajně dosud zpracování probíhá v kuchyni přímo v obytné části statku, což jsme bohužel neměli možnost vidět. Momentálně se ale finalizuje se zařizováním zcela nové zpracovny, kterou se podařilo postavit bez jakéhokoliv úvěru. Zde bude rozšířeno zpracování mléka o výrobu sýrů a přestěhuje se sem i obchod. Grunt také zpracovává produkci nakoupenou od kolegů farmářů z okolí – mezi výrobky patří například marmelády, nakládaná zelenina, těstoviny a cukroví.
Celý projekt funguje jako spolupráce dvou oddělených subjektů – farmy a Gruntu. Na založení podniku získal Grunt podporu z Programu rozvoje venkova, další státní podpora spočívá v příspěvku na platy. Více než polovinu příjmů ale údajně tvoří prodej produkce. Ve Slovinsku jsou kromě Gruntu ještě další dvě podobné farmy, ale dá se předpokládat, že se jejich počet bude rozšiřovat, protože o koncept nedávno projevil vážný zájem další farmář. Toho využil podnikavý pan Svetina k tomu, aby mu prodal své know-how jako franšízu Gruntu. Nezbývá než doufat, aby koncept sloužil opravdu ke svým původním bohulibým záměrům…
Ing. Veronika Jenikovská, hlavní kancelář ASZ ČR
