Roundup pomáhá zemědělcům ničit plevel, europoslanci ho ale chtěli zakázat

Sdílejte článek
Roundup pomáhá zemědělcům ničit plevel, europoslanci ho ale chtěli zakázat

Chemickou látku glyfosát obsahují zemědělské přípravky na hubení plevele, jako je například Roundup od společnosti Monsanto. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny ale tento herbicid před dvěma lety označila za pravděpodobně karcinogenní.

Část europoslanců proto chtěla používání glyfosátu úplně zakázat. Proti tomu však vystoupili zemědělci. Podle nich je herbicid neškodný a zákaz jeho používání by jim ztížil práci. 

Glyfosát uvedla na trh před 34 lety americká firma Monsanto ve svém přípravku Roundup. Stejně jako mnoho zemědělců po celém světě ho používá i Jan Staněk, který vlastní hospodářství v obci Dříteň na Českobudějovicku. 

„Používá se v několika fázích, nejčastěji na strniště, když už je plodina sklizená. Protože nastává změna klimatu, šíří se sem různé invazní plodiny. Abychom je udrželi trochu pod kontrolou, po skončení produkčního roku postříkáme Roundupem, a tím je zlikvidujeme,“ popisuje. 

Zákaz používání glyfosátu by měl podle něj ekologicky zcela opačný efekt. „Pokud by se to zakázalo, tak začneme používat třeba dalších deset druhů chemických látek, které nemají tuhle nálepku, ale jsou mnohem škodlivější,“ vysvětluje. 

Snahu zakázat Roundup považuje za nešťastnou a přirovnává ji k zákazu insekticidu na moření osiva z roku 2013. To podle něj vedlo k nadužívání jiných a často více škodlivých látek. 

„Já si myslím, že to je čistě politická věc, protože podle průzkumů, které dělala i samotná Evropská unie, se neprokázala žádná škodlivost. Je to látka, která se používá více než třicet let. Jediná škodlivá věc byla u původního Roundupu nějaká přísada, ale ta už se nepoužívá. Dneska je to jedna z nejbezpečnějších a nejprozkoumanějších látek při chemické ochraně,“ připomíná. 

Jako předseda Asociace soukromého zemědělství pro českobudějovický region Jan Staněk procestoval například Kanadu, Jihoafrickou republiku nebo Austrálii. Ve všech těchto zemích se glyfosát používá. Plošný zákaz látky by proto jemu osobně zvýšil náklady, hlavně ale podle něj výrazně sníží konkurenceschopnost evropského zemědělství. 

Zástupci členských států Evropské unie nakonec odsouhlasili prodloužení licence na používání glyfosátu o dalších pět let. 

Matěj Vodička

Zdroj: Rozhlas.cz


Přečteno: 1 754x