Drůbež Příšovice chce od května znovu naplno rozjet výrobu

Sdílejte článek

Společnost Drůbež Příšovice, která musela od začátku roku zastavit výrobu kvůli nesplnění evropských norem, chce od května znovu naplno vyrábět. V závodě se nyní intenzivně pracuje na splnění evropských hygienických a veterinárních předpisů, jež jsou podmínkou obnovení výroby. Zkušebně chtějí provoz ve firmě rozjet v dubnu. Řekl to předseda představenstva Miroslav Machek.

Společnost Drůběž Příšovice opustila v minulých týdnech většina ze zhruba stovky zaměstnanců. "Zůstalo 40 lidí, kteří jsou nezbytní pro zajištění chodu podniku," uvedl Machek. S rozjezdem výroby podle něj podnik předpokládá, že většině těch, kdo firmu opustili, nabídne znovu práci. V budoucnu by se tak počet zaměstnanců podniku mohl vrátit na původní stav.
Drůbež Příšovice nesplnila evropské normy, které platí od roku 2004. Podle ředitele Krajské veterinární správy v Liberci Josefa Krále měla firma výjimku do konce roku 2005. Nezbytné úpravy ale ani v prodlouženém termínu nestihla, a tak musela zpracování masa i výrobu masných produktů zastavit. Kvůli vysokým nákladům na úpravu provozů už dříve v kraji přestaly vyrábět například sýrárny v Rovensku pod Troskami nebo Velkém Valtinově. O výjimku požádaly ještě dva podniky. "Krkonošské sýrárny už normy splnily, ADV Libštát má výjimku do konce roku," řekl Král.

Podle Machka příšovická firma v minulých letech investovala do modernizace výroby a splnění evropských hygienických a veterinárních předpisů kolem 15 milionů korun. Věří, že se podmínky pro obnovení provozu podaří splnit, dokončit zbývalo jen práce za zhruba půl milionu korun. "Našli jsme investora a děláme všechno pro to, abychom mohli výrobu obnovit," řekl Machek.

Zdroj:

http://www.agroweb.cz/projekt/clanek.asp?pid=2&cid=23875

Přečteno: 897x