Jako správní sedláci jsme celou akci začali rychlým občerstvením kávou, čajem či jinými nápoji doplněnými chutnými zákusky z produkce paní Poubové. Patřičně občerstveni jsme se vydali do Rakové. Josef Černý hospodaří na 154 hektarech zemědělské půdy, z čehož je 80 hektarů luk a pastvin. Chová 66 kusů skotu plemen charolais a masný simentál. Plemeno charolais mají Černí vedené v kontrole užitkovosti a díky dobré plemenářské práci se jim podařilo prodat za posledních deset let celkem deset plemenných býků. Majitel farmy zároveň působí jako místostarosta obce Raková a je i honebním starostou tamního honebního společenstva. Návštěvu u Černých jsme zakončili opět po selsku, tedy kvalitním občerstvením z kuchyně paní Černé.
František Šašek z Tymákova nezapřel, že je původním povoláním mechanizátor. Ve dvoře je řada strojů jeho vlastní výroby nebo alespoň s jeho drobnou technickou úpravou. Vévodí jim radličkový kypřič vyrobený panem Šaškem původně pouze pro podmítku, postupně ale upravený pro setí řepky, kmínu či jiných drobnosemenných plodin přímo do půdy podryté na 20 - 30 centimetrů. Kypřič je navíc vybaven malou cisternou a dávkovacím čerpadlem pro přihnojení pod patu kapalnými hnojivy. Výrazně pozitivní efekt této technologie jsme mohli spatřit, opět po vydatném občerstvení, přímo na polích v porovnání s klasickým setím, které na svých pozemcích uplatnili Poubovi (viz foto).
Tymákovské sedláky letos trápí úporné sucho, stejně jako všechny v okolí. Další pohromou je pro ně černá zvěř. Jejich pole jsou obklopena lesními komplexy Lesů ČR, Lesů města Plzně a Lesů města Rokycany. Tymákovští ročně odloví na polích přes sto divočáků, navíc využívají odchytovou klec z produkce opět pana Šaška (mimo jiné předsedy místního mysliveckého sdružení), do níž za rok a půl ulovili 24 divočáků. Přesto na přírodu a zvěř nezanevřeli a za pomoci pana Červeného z Chválenic, rovněž člena ASZ Plzeňsko, vybudovali v mokřadech tři tůňky, které jsou napajedlem pro zvěř i krásným zpestřením krajiny.
Prohlídku jsme zakončili tam, kde jsme ráno začali - tedy u Poubů. Otec Pavel i syn Jindra jsou oba vysokoškoláci a hospodaří na 131 hektarech zemědělské půdy. Provozují klasickou rostlinnou výrobu. Jejich původní dvůr má vjezdová vrata chráněná památkovým úřadem, což je sice hezké, ale hospodaření ve dvoře to komplikuje. V devadesátých letech se jim podařilo zakoupit pozemek za statkem, na němž postavili novou halu, která slouží ve žních pro uskladnění zrnin a po jejich prodeji k uložení strojů.
Exkurzi jsme zakončili v nově zřízené společenské místnosti prezentací fotografií z přestavby stodoly, ve které byl až do roku 1989 dobytek bývalého JZD Tymákov, z odstraňování neskutečného nepořádku, fotek z výstavby nové haly i ukázek polních prací. Aby nám přitom náhodou nevyhládlo, o to se opět přičinila vydatnou vepřovou pečení i dalšími dobrotami paní Poubová, pivo ze soudku čepoval mladý Jindra, posléze došlo na samoobsluhu. Bylo to pohodové setkání a mnozí vydrželi až do pozdních večerních hodin.
Petr Hodan, předseda ASZ Plzeňsko