„V České republice je málo oficiálních porážek na husy a ostatní drůbež. Většina chovatelů husy poráží, jak se to dá a jak je to trpěno. My ale chceme zákazníkům dopřát vysokou kvalitu a jistotu, že maso tovačovské husy je pod veterinárním dohledem. Vybudovali jsme proto malou porážku hus a v budoucnu i kukuřičných kuřat,“ uvedl Opatrný.
Nový jatečný provoz, který je součástí husí farmy na okraji Tovačova, podle Opatrného umožní pružnější porážku hus podle aktuální poptávky, která prudce roste například na podzim. „Způsob porážky hus zůstane stejný a pořád tam bude velký podíl ruční práce. Maso ale bude pod veterinárním dozorem,“ podotkl Opatrný. Husy o váze kolem pěti kilogramů dostanou zákazníci oškubané, vykuchané, chlazené a pečlivě zabalené.
Tovačovská farma nyní chová 850 hus, přičemž 600 až 700 jich prodá na podzim před svátkem svatého Martina. Vykrmené husy si do Tovačova jezdí kupovat lidé z širokého okolí. „V posledních letech početní stavy hejna zvyšujeme. Jsme rádi, že zákazníci oceňují chuť našeho masa a vracejí se k nám,“ uvedl Opatrný.
Díky nové porážce bude moci farma v příštích letech výrazně zvýšit počet chovaných hus na 3000 až 4000. Pro rozšíření chovu už má vyhlídnuté pozemky nedaleko Tovačova. „Jakmile budeme mít vybudovanou jateční kapacitu, tak samozřejmě potom chceme oslovit i restaurace. Začíná se také rýsovat možná spolupráce s obchodními řetězci,“ podotkl Opatrný.
Podle Opatrného je nyní nejvyšší poptávka po vykrmených husách před svátkem svatého Martina a Vánocemi, což odpovídá českým tradicím. „Mám radost z toho, že v posledních dvou či třech letech spousta lidí objednává naše husy i na 28. září, tedy na Den české státnosti. Jak říkám, jsou to husy patriotky,“ řekl s úsměvem Opatrný.
Cena svatomartinských hus se v posledních letech podle Opatrného příliš nemění. „Pro domácnosti se pohybuje kolem 180 až 190 za kilogram husy v kuchyňské úpravě. My letos cenu nezvyšujeme,“ dodal.
Zdroj: ČTK