Sotonovi - stříbrní medailisté v Pestré krajině 2018

Sdílejte článek
Sotonovi - stříbrní medailisté v Pestré krajině 2018

Zařazení se stříbrnou medailí v novém programu Asociace soukromého zemědělství ČR Pestrá krajina získala Farma rodiny Sotonových (ASZ Svitavy, Ústí nad Orlicí), která má několikasetletou selskou tradici v Trstěnicích na Svitavsku. Sotonovi se na svých pozemcích ohrožených větrnou erozí zaměřili zejména na zakládání krajinných prvků - hlavně formou výsadby stromů a keřů, které rozdělují půdní bloky střídající se v bohaté mozaice.

Poklidná farma rodiny Sotonových v údolí říčky Loučné s několikasetletou historií a zároveň moderní současností je pokračováním rodu Sotonů, který má v Trstěnicích dlouhou tradici a vždy se zabýval sedlačením. Násilná kolektivizace rodinu samozřejmě krutě postihla a byla vyhnána ze svého hospodářství. Po roce 1989 však otec a děd stávajícího farmáře začali na restituovaném statkuopět úspěšně hospodařit.

Sotonovi - stříbrní medailisté v Pestré krajině 2018V současnosti rodina Sotonových obhospodařuje 230 ha půdy. Z toho je asi 25 hektarů druhově bohatých pastvin a 50 hektarů luk. Na zbývající orné půdě se pěstuje pestrá škála plodin, jako jsou obilniny, kukuřice na siláž, lupina, hrách, směsky s vikví, jetel, vojtěškotrávy, určených především pro zajištění krmiv pro mléčný skot a další druhy hospodářských zvířat. Sotonovi aktuálně chovají 200 kusů skotu, z toho 80 dojnic, dále pak 15 ovcí s jehňaty, prasata, koně a drobná hospodářská zvířata, která přirozeně na statek patří. K hnojení pozemků samozřejmě používají vlastní statková hnojiva.

Sotonovi - stříbrní medailisté v Pestré krajině 2018Hospodaření na farmě plně odpovídá principům programu Pestrá krajina. Z rozhovoru na statku bylo zřejmé, že se na hospodaření podílí celá rodina vycházející z tradic a zkušeností svých předků předávaných po generace, která se zároveň snaží respektovat a využívat aktuální přírodní podmínky zdejšího území. Díky způsobu hospodaření a výběru plodin netrpí jejich pozemky větrnou erozí, která je v tomto území velkým problémem, a lépe odolávají všudypřítomnému faktoru sucha.

Sotonovi - stříbrní medailisté v Pestré krajině 2018Oproti sousedním lánům na svých pozemcích vytvořili Sotonovi pestrou strukturu krajinných prvků. Průměrná velikost půdních bloků je 5 - 7 ha a plodiny se střídají v bohaté mozaice. Podél pozemků rodina dosud vysázela okolo dvou kilometrů alejí většinou původních lesních i nelesních dřevin včetně ovocných stromů, do pastvin a luk vysazují skupiny stromů a keřů a na vlastních pozemcích také solitérní stromy. Nejhustěji je osázeno nejbližší okolí hospodářských budov. Původní statek je citlivě rekonstruován a nové obytné stavení nenarušuje jeho ráz. Zajímavostí je nově vybudovaná nádrž na zachytávání dešťové vody.  

Do budoucna rodina plánuje rozšíření služeb agroturistiky včetně zájmového chovu koní. Cílevědomé zvyšování biodiverzity a utváření přívětivého krajinného rázu je pro danou lokalitu velkým přínosem.

Při srovnání s okolní krajinou je zřejmé, kolik práce už mají Sotonovi za sebou, ale sami hospodáři říkají, že toho stále ještě neudělali dost a budou pokračovat s další výsadbou stromů a keřů. Velkou výzvou je záměr rozšířit lesní hospodářství a hlavně dostat do krajiny i obce vodu, která tu citelně chybí.

Z podkladů odborné komise programu Pestrá krajina zpracoval Stanislav Rampas

PK Farma rodiny Sotonovy

 


Přečteno: 903x