Jedna z nejmodernějších hmyzích farem stojí i v Jaroměřicích nad Rokytnou. „Sbírám brouky, to se sbírá každý den,“ říká Lenka Říhová, která na farmě pracuje. „Normálně na ně sahám, oni nekoušou,“ směje se.
Potemník moučný
Hmyz se na farmě pěstuje určitým systémem, vysvětluje majitel Ivan Papoušek. „Tady jsme v místnosti, kde je rodičovský systém druhu, který chováme nejvíce, je to potemník moučný, tedy moučný červ. Toto jsou nádoby, kde se nacházejí rodiče.“
Jako na farmě si ale zrovna nepřipadáme, prostor připomíná spíš skladiště. Brouci žijí na kartonech. „Krmíme je, mají tam trochu šrotu, pak jablko nebo mrkev, to je nositel vody.“
Následuje vlastní výkrmna, kam putují larvy od svých rodičů. „Tady je dále vykrmujeme.“
Tuzemský trh
Produkce farmy v minulosti končila v zahraničí, legislativa v České republice tomu bránila. Patříme přitom k největším producentům hmyzu a tyto pochoutky se musely dovážet.
Změna veterinárního zákona umožní změnu. „Důvodem je fakt, že produkce hmyzu pochází ze třetích zemí a my nemáme informace o tom, za jakých podmínek byl chovaný,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
České farmáře tak čeká obchod přímo u nás, musí ale počítat s kontrolami ze strany veterinářů.
Autor: Rozhlas.cz
Zdroj: Milan Kopecký, Milan Soldán