Týden podle PH č. 10 - 2020 (pH týdne: 6)

Sdílejte článek
Týden podle PH č. 10 - 2020 (pH týdne: 6)

Stejně jako v desítkách dalších států se také v ČR potvrdilo několik prvních případů nákazy koronavirem a nastala panika. Někteří se bojí chodit do práce, někteří odjet na dovolenou, jiní začali vykupovat trvanlivé potraviny v maloobchodech. V záplavě katastrofických scénářů by proto neměla zaniknout poměrně zásadní pozitivní informace - totiž, že alespoň v pitné vodě se nemusíme koronavirů bát, což ve svém oficiálním stanovisku uvedlo Národní referenční centrum pro pitnou vodu Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Pokud by se virus dostal do zdrojů surové vody, což není pravděpodobné, bude totiž podle SZÚ spolehlivě odstraněn v úpravnách vody. Podle zkušeností s viry ptačí chřipky a SARS jsou respirační viry velmi citlivé k dezinfekci chlorem i UV zářením. Vodárenské společnosti tedy podle SZÚ nemusí své postupy měnit ani zavádět dezinfekci, kde se u podzemních zdrojů nepoužívá. Není ani nutné častěji provádět rozbory vody.

Koronavirus ovšem bohužel zásadně zasáhne do letošních doprovodných akcí spojených s oslavami Světového dne vody. Ten připadá každoročně na 22. března, což letos připadá na neděli, a o víkendu 21. a 22. března měly být veřejnosti zpřístupněny jinak nepřístupné přehrady, vodohospodářské laboratoře a další místa, kde se mohli lidé dozvědět mnoho zajímavých a praktických údajů o vodě z úst skutečných odborníků. V předchozích letech přitom navštívily doprovodné akce úhrnem desítky tisíc lidí, což bylo nezanedbatelným příspěvkem ke stále žádoucí osvětě o vodě v nejširším slova smyslu. Škoda.

Používání chemie v zemědělství zvoní umíráček. Zřejmě již v průběhu tohoto měsíce má Evropská komise zveřejnit strategické dokumenty týkající se potravin, odpadového hospodářství a biodiverzity, přičemž jednou z cílových ambic v rámci Green Deal (Zelená dohoda) má být totální odchemizování zemědělství, v praxi postupný zákaz všech chemických látek používaných k hubení plevelů, škůdců hospodářských plodin nebo k ošetřování zemědělských plodin. Zdali bude tato ambice skutečně naplněna, je samozřejmě otázkou, zákazy používání celé řady látek kontaminujících životní prostředí lze ale očekávat a přicházejí již i aktuálně. Což mimochodem zásadně ovlivní i byznys chemické sekce Agrofertu. V nějaké míře to však také ovlivní nákladovost zemědělské produkce, takže lze v budoucnosti také očekávat další nárůst cen potravin – ochrana přírody není zadarmo.

To se týká i nekonečné kauzy pojetí hospodaření v Národním parku (NP) Šumava. Počátkem března vstoupila platnost nová zonace parku, rozdělující NP Šumava do čtyř kategorií území s odlišnou mírou povolených lidských aktivit, včetně těžby dřeva. Podle kritiků nové zonace, mezi které patří mimo jiné bývalý ředitel parku Jiří Mánek, bude ovšem výsledkem více potravy pro kůrovce a Šumava tak přijde v kombinaci nově stanovené zonace s poslední novelou zákona o ochraně přírody a krajiny nejméně o 10 000 hektarů smrkového lesa.

Kauza polských jatek, na nichž se údajně nelegálně porážela nemocná zvířata, která odstartovala dočasný zákaz dovozu hovězího z Polska na naše území, je již v zásadě zapomenuta a zapomenutá jsou tak i tvrzení některých našich politiků, že u nás by se něco takového stát rozhodně nemohlo. Jak ale vychází najevo, skutečně nelegální jatka a bourárny masa u nás jsou a inspektoři veterinární správy už jich také od té doby několik odhalili – naposledy před několika dny v Královéhradeckém kraji. Bylo by tak záhodno si alespoň s odstupem času uvědomit, že před emotivní a jednostrannou kritikou jiných by bylo vhodné zamést si nejprve před vlastním prahem.

Jak se bude zametat s výrobci a prodejci potravin dvojí kvality, se snaží avizovat metodika hodnocení dvojí kvality potravin, kterou zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Příslušné novela zákona o potravinách sice ještě nevstoupila v platnost, již teď je ale zřejmé, že určité odlišné složení potravin nebude jako dvojí kvalita vnímáno. Na to, jaký humbuk kolem dvojí kvality vznikl a kolik politiků se na problému snažilo, a bohužel úspěšně, budovat svou kariéru, nebude tak kauza dvojí kvality žádnou zásadní potravinářskou revolucí. Všichni, kdo se do tajů poznačování a složení potravin hlouběji ponoří, totiž dříve či později zjistí to, co vědí zákonodárci a spotřebitelé ve starých členských zemích EU už dávno: Jednak, že je míru odlišnosti složité definovat, jednak, že má v mnoha případech své opodstatnění a jednak, že se tento problém týká jen velmi malého výseku potravin prodávaných na trhu.

Petr Havel


Přečteno: 294x