Kraj proto vydal publikaci, ve které prezentuje nabídku 85 výrobců nebo prodejců regionálních potravin. Jsou mezi nimi například pekaři, cukráři, řezníci, farmáři, mlékárny, ale také malé pivovary. Jedná se o malé podniky velmi často postavené na rodinné tradici.
Na akci se podílel Tomáš Popp známý zejména jako organizátor uznávaných farmářských trhů v Plzni. „Řadu let usiluji o to, aby místní v regionu měli možnost si koupit kvalitní jídlo od lokálních sedláků a farmářů. Snahou projektu, který vznikl ve spolupráci s Plzeňským krajem, je ještě více přiblížit konkrétní šikovné lidi veřejnosti a ukázat, že opravu máme v kraji co nabídnout,“ prohlásil Popp.
Náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS) věří, že projekt pomůže přilákat do kraje návštěvníky. „Ty, kteří vyhledávají v této době pro trávení volného času místa mimo města s nabídkou místních specialit,“ uvedl.
Nově vydaná publikace Skvělé jídlo z Plzeňského kraje upozorňuje například na Kozí farmu Dřevec, kterou vede Dana Bělová. Ta tvrdí, že poptávka po produkci farmářů roste a proto přibývají sýrárny, pekařství nebo uzenářství.
„Jsme rádi, že můžeme pozorovat zvyšující se zájem od místních spotřebitelů o výrobky z regionálních podniků. Těšíme se, že díky nové publikaci nás třeba navštíví naši podporovatelé i přímo na farmě,“ sdělila Dana Bělová.
Autor: Jaroslav Nedvěd
Zdroj: MF Dnes