Hejtmanství láká na potraviny z regionu

Sdílejte článek
Hejtmanství láká na potraviny z regionu

Upozornit na nabídku zajímavých potravin vyráběných farmáři a živnostníky v regionu je cílem akce Skvělé jídlo z Plzeňského kraje. Za projektem stojí hejtmanství. To na něm spolupracovalo s lidmi, kteří se produkcí nebo prodejem kvalitních potravin z kraje zabývají už delší dobu. Zástupci hejtmanství propagací chtějí pomoci výrobcům a slibují si, že jejich nabídka může pomoci oživit turistický ruch v době, kdy kvůli omezením souvisejícím s novým koronavirem přijede málo zahraničních hostů.


Kraj proto vydal publikaci, ve které prezentuje nabídku 85 výrobců nebo prodejců regionálních potravin. Jsou mezi nimi například pekaři, cukráři, řezníci, farmáři, mlékárny, ale také malé pivovary. Jedná se o malé podniky velmi často postavené na rodinné tradici.

Na akci se podílel Tomáš Popp známý zejména jako organizátor uznávaných farmářských trhů v Plzni. „Řadu let usiluji o to, aby místní v regionu měli možnost si koupit kvalitní jídlo od lokálních sedláků a farmářů. Snahou projektu, který vznikl ve spolupráci s Plzeňským krajem, je ještě více přiblížit konkrétní šikovné lidi veřejnosti a ukázat, že opravu máme v kraji co nabídnout,“ prohlásil Popp.

Náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS) věří, že projekt pomůže přilákat do kraje návštěvníky. „Ty, kteří vyhledávají v této době pro trávení volného času místa mimo města s nabídkou místních specialit,“ uvedl.

Nově vydaná publikace Skvělé jídlo z Plzeňského kraje upozorňuje například na Kozí farmu Dřevec, kterou vede Dana Bělová. Ta tvrdí, že poptávka po produkci farmářů roste a proto přibývají sýrárny, pekařství nebo uzenářství.

„Jsme rádi, že můžeme pozorovat zvyšující se zájem od místních spotřebitelů o výrobky z regionálních podniků. Těšíme se, že díky nové publikaci nás třeba navštíví naši podporovatelé i přímo na farmě,“ sdělila Dana Bělová.

Autor: Jaroslav Nedvěd

Zdroj: MF Dnes
Přečteno: 415x