Moderátorka:
"Vepřové maso je nejdražší v historii a může za to prasečí mor z Číny. Řada prasat pak musela na porážku."
Moderátor:
"A právě nedostatek vlastního vepřového řeší Čína dovozem z Evropy, kde je ho teď málo. A kdo si zvykl na to, že koupí maso za přijatelnou cenu, má smůlu."
Moderátorka:
"Například kilogram vepřové pečeně teď stojí v průměru sto čtyřicet pět korun."
Redaktorka:
"Ceny vepřového masa rostou už od minulého roku, teď se ale dostaly na své maximum."
Lukáš Kovanda (ekonom):
"V případě třeba vepřové kýty bez kosti, tak ta cena v současné době je zhruba o padesát procent vyšší, než byla v roce 2010."
Redaktorka:
"V roce 2011, kdy stálo kilo vepřové kýty bez kosti sto tři korun, jste si z něj udělali šest stopadesátigramových řízků a jeden poloviční. Dnes si za stejnou cenu uděláte o dva řízky méně. Maso na takovýto stopadesátigramový řízek by vás před deseti lety vyšlo na patnáct korun. Teď za něj dáte o sedm korun více."
Lukáš Kovanda (ekonom):
"Pokud by tedy došlo k tomu, že se ta nákaza opět rozšíří v té Číně a i do dalších zemí, tak opravdu dojde k tomu, že poroste cena masa."
Redaktorka:
"Česku se navíc nedaří zvyšovat soběstačnost v živočišné produkci. Jen pro porovnání, v roce 1990 se v České republice odchovalo čtyři miliony osm set tisíc prasat. V roce 2019 to bylo už jenom něco málo přes jeden a půl milionu. O přežití bojují hlavně rodinné malochovy. Ty totiž nedosáhnou na řadu dotací od státu."
Jan Ehrlich (chovatel, rodinná farma Ondřeje Bačiny):
"Nemáme kapacitu, abychom tohleto m... dokázali to zprocesovat, kdežto ty velký podniky maj na to třeba svý oddělení."
Redaktorka:
"Řada malochovů se tak rozhodla od chovů prasat upustit. I to má ale dopady na cenu vepřového. Vepřové maso je přitom mezi Čechy nejoblíbenější. Každý z nás ho sní v průměru čtyřicet dvakilogramů ročně."
Jan Ehrlich (chovatel, rodinná farma Ondřeje Bačiny):
"Ty prasata od nás odebírá téměř půl... půl vesnice, rádi se k nám vracejí, protože jsme rodinná farma, ty prasata, ty čuníci, tak je to prostě součást nás a... kdežto ten průmyslovej chov, tam je to prostě jako na páse."
Redaktorka:
"Jenže maso z velkochovů často míří za hranice, nejčastěji na Slovensko. Až padesát procent vepřového se pak do Čech dováží ze zahraničí, a to především z Německa, Španělska nebo Polska. Eliška Kopánková, televize Nova."
Zdroj: TV Nova – Televizní noviny
Odkaz na reportáž TN.cz - ZDE