Lesy ČR spolu s Vojenskými lesy a statky (VLS) přišly s projektem, který má dostat víc zvěřiny i na české pekáče. Je sice v kůži, zato levnější. Do budoucna chtějí oba podniky navýšit i počet míst, kam si člověk přijede třeba pro kýtu. „Snažíme se zvěřinu čím dál víc dostat mezi lidi a zatím se to daří. Zájem se ohromně zvedl,“ řekl LN ředitel VLS Petr Král.
V nabídce je třeba daňčí, mufloní i divočák. Vojenské lesy a statky plánují i prodejní místa s už naporcovanou zvěřinou
PRAHA Na sádle osmahněte cibuli. Pak přidejte na kostky nakrájenou jelení plec. Poduste ve vlastní šťávě a pak osmahněte. Přidejte papriku, sůl, kmín a vodu a aspoň hodinu duste. Poté stačí zahustit a ještě chvíli povařit. Na závěr ještě pár ingrediencí a jídlo je na světě. Chcete-li vědět, jak přesně uvařit jelení guláš paní nadlesní, není problém. Recepty na zvěřinu daly k dispozici Lesy ČR (LČR) společně s Vojenskými lesy a statky (VLS).
Návod na lahodný pokrm je však vedlejším produktem. Oba státní podniky si přejí především dostat zvěřinu rovnou do českých pekáčů. Pomoci v tom má projekt Z lesa na stůl i s mapou zobrazující 65 svých lesních závodů, do kterých si zájemci mohou pro zvěřinu zajet.
K dispozici bude maso srnčí, daňčí, mufloní a samozřejmě z divočáka. „Pro lidi, kteří žijí ve městech, je zvěřina těžko dosažitelná. Navíc vždycky bude specifickou potravinou. Málokdo ji umí připravovat. Chceme to změnit,“ sdělil LN ředitel VLS Petr Král.
Pro obyvatele žijící v garsonce to stále ještě může být trochu kovbojka, protože závody nabízejí zvěřinu v kůži – tedy vcelku, v čerstvém a neopracovaném stavu. K budoucím řízkům tak vede cesta přes vlastnoruční stahování a porcování. I to by se mělo změnit.
Naporcované maso nabízí zatím jen jedna správa, a to v jihomoravských Židlochovicích, v závodě LČR. „V dohledné době chystáme stejný režim i na Lesním závodě Konopiště. Počítáme i s dalším rozšířením sítě vlastního zpracování,“ sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Právě v tomto případě nemohl být výběr lokality více typický – vždyť na konopišťském zámku je možné spatřit všechny trofeje, které nejen v tamějších lesích nalovil vášnivý lovec a následník trůnu František Ferdinand D’Este. Jen v jedné z chodeb objektu je jich na osm stovek. Komu během prohlídky vyhládne, může navštívit místní závod s nabídkou naporcovaného masa.
Někde už vyprodáno
Prodávat maso, se kterým by zákazníci později nemuseli tolik zápasit, hodlají i Vojenské lesy a statky. „Předpokládám, že už letos na podzim budeme mít v našich provozech dvě až tři místa, kde budeme moci zvěřinu stáhnout a spotřebiteli ji rozčtvrtit,“ sdělil Král. Rozšíření nabídky je logickým vyústěním, o zvěřinu je totiž zájem. Lesy ČR například už musely příjem objednávek v některých lokalitách dočasně zastavit – závody hlásily „vyprodáno“. Důvodem značného interesu může být i cena. Divočák je v nabídce i za třicet korun za kilogram, srnčí třeba za 75. Ovšem je potřeba pamatovat na to, že zvěř je nezpracovaná. Výtěžnost je zhruba kolem padesáti procent, zákazníci by tak měli počítat s tím, že konečná cena je přibližně za půl kilogramu masa. I tak vyjde levněji než v supermarketu, kde maso na guláš z divočáka vyjde i na víc než tři stovky za kilogram. Lidé ostatně často telefonují a ptají se co a jak. Mezi frekventované dotazy patří právě to, zda si mohou přijet pro kus kýty, plec, nebo žebro.
„Zatím je musíme odmítat, ale dejte nám ještě čas, rádi bychom udělali i zvěřinový závod, kde budeme moci prodávat maso v balíčcích,“ uvádí Král s tím, že takový vznikne poblíž Českého Krumlova, kde VLS nabídnou i svoje hovězí maso a mléko, v biokvalitě.
Ostatně jako o bioproduktu mluví i o zvěřině. Nový závod by se mohl spustit na přelomu let 2021 a 2022.
Tisíc tun zvěřiny
S projektem přišly státní podniky ze dvou důvodů. Kvůli koronavirové krizi výrazně klesl odbyt zvěřiny do zahraničí. Druhým důvodem je čím dál větší tlak na odstřel přemnožené zvěře. Ta navíc působí v lesích problémy, hlavně pak při jejich obnově – zejména spárkatá zvěř okusuje malé stromky.
VLS odloví ročně zvěř o váze kolem 440 tun, Lesy ČR zhruba 500 tun. U konečného spotřebitele končí jen malá část – v případě Vojenských lesů asi patnáct procent. Cílem je, aby se toto číslo navýšilo, jednak kvůli zmíněnému propadu spotřeby v zahraničí, druhak proto, že VLS každoročně navyšují plán lovu o pět až deset procent. Cílem je, aby jelen, daněk nebo kanec skončil v českých domácnostech ze třiceti procent.
V dosud poslední lovecké sezoně – od loňského dubna do letošního března – se myslivci činili. Ulovili o 102 tisíc kusů divokých prasat víc než loni. Během mysliveckého roku tak dohromady padlo bezmála 240 tisíc divočáků. „V době celoplošných opatření zavedených kvůli koronaviru byla myslivost jednou z mála činností, kterou bylo možné vykonávat takřka bez omezení,“ vysvětlil mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) Vlastimil Waic.
Prodeje zvěřiny se chopili i samotní myslivci. ČMMJ spustila před nedávnem web Prozvěřinu.cz, kde si lidé mohou najít nejbližšího myslivce s nabídkou masa.
Autorka: Eliška Nová
Zdroj: Lidové noviny