Europoslanec Álvaro Amaro, který schůzi předsedal, na úvod představil ambiciózní cíle stanovené Strategií od zemědělce ke spotřebiteli. Zatímco ji definoval jako „komplexní a vyčerpávající“, zdůraznil, že zbývá mnoho pochybností, jak její cíle splnit, aniž by na zemědělce byla kladena neodůvodněná zátěž: „Bez vyváženého návrhu riskujeme vytvoření strukturálních narušení se závažnými sociálními a ekonomickými důsledky. Naše meziskupina zde v Evropském parlamentu bude i nadále velmi aktivní při dialogu mezi zainteresovanými evropskými institucemi, přičemž bude mít vždy na paměti, že bez zemědělce nebude spotřebitele…“
Další vystupující, Allan Buckwell ze spolupořádající organizace ELO, například upozornil na problém, který bude třeba do budoucna vyřešit, a to de-intenzifikaci zemědělství, jež se nevyhnutelně k udržitelnějším formám hospodaření pojí, ale kterou bude zároveň nutno propojit s navýšením prostoru pro biodiverzitu a zajištěním potravinové bezpečnosti. Pro nasměrování k udržitelnější produkci potravin by se podle Buckwella měla debata soustředit na témata nových technologií jako je editace genů a nové techniky šlechtění rostlin.
Velkým tématem byla dostatečná finanční kompenzace za služby, které zemědělci společnosti poskytují. Například poslanec Evropského parlamentu Jérémy Decerle vyzdvihnul fakt, že se stále většími nároky, které jsou ve světle navrhovaných strategií na farmáře kladeny, by mělo být zajištěno, aby za odvedenou práci dostali adekvátní odměnu a zůstali tak motivováni uplatňovat další udržitelná řešení při produkci zdravých a bezpečných potravin. Většina účastníků se také shodla na tom, že konečná odpovědnost neleží na farmářích, nýbrž spotřebitelích, kteří mají možnosti svými spotřebními zvyky změnit strukturu a fungování potravinového systému.
Účastníci debaty mohli pozvaným řečníkům pokládat dotazy pomocí chatu. Velká část otázek byla směrována na zástupce z EK a způsob, jakým chce provést tzv. impact assesment, tedy posouzení dopadů navrhovaných strategií, které je dle všech zúčastněných nutnou podmínkou pro úspěšnou implementaci těchto strategií a jejich provázání s novou SZP po roce 2020. Tato analýza je však stále ve fázi příprav a bude pravděpodobně trvat delší dobu, než se laická i odborná veřejnost dočká konkrétnějších informací. Alexandra Nikolakopoulou, vedoucí strategického oddělení Farm to Fork na Generálním ředitelství Evropské komise pro zdraví a bezpečnost potravin (DG SANTE) prohlásila, že Komise zajistí soudržnost mezi strategiemi a novou SZP a před oficiálním předložením národních strategických plánů SZP přednese každému členskému státu doporučení, čímž bude zajištěno, že cíle vyplývající z těchto dvou strategií budou plně zohledněny.
Zpracovala Martina Snášelová, hlavní kancelář ASZ ČR
Tiskovou zprávu, prezentaci a záznam z on-line konference naleznete zde: www.biodiversityhuntingcountryside.eu