Charakterizace medu vyprodukovaného v České republice

Sdílejte článek
Charakterizace medu vyprodukovaného v České republice

Charakteristika medu je nezbytná pro hodnocení kvality či botanického původu neznámých vzorků. Tato studie prezentuje fyzikálně-chemické vlastnosti a pylový profil 163 medů (snůška 2019) získaných přímo od českých včelařů. Hodnocení zahrnovalo stanovení základních parametrů: elektrická vodivost, aktivita diastázy (DN), obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), kyselost, obsah vody, sacharózy, glukózy, fruktózy a minoritních oligosacharidů.


Pro získání informací o botanickém původu byl zjištěn mikroskopicky pylový profil. Většina vzorků (95 %) splnila všechny legislativní parametry. Medy byly charakteristické nízkým obsahem HMF (průměr 4,6 mg/kg), nízkým obsahem sacharózy (průměr 0,6 g/100 g) a vysokou aktivitou diastázy (průměr 23 °DN). Celkem bylo ve vzorcích zjištěno 21 druhů pylu. Výsledky studie ukazují na dobrou kvalitu medu vyprodukovaného v České republice.

Společnost pro výživu publikovala původní práci s názvem "Charakterizace medu vyprodukovaného v České republice" v časopise "Výživa a potraviny" 5/2020.

Autoři: Vojtěch Kružík, Adéla Grégrová, Dalibor Titěra, Matej Pospiech, Helena Čížková

Celý článek v PDF: "Charakterizace medu vyprodukovaného v ČR" 

Zdroj: Společnost pro výživu


Přečteno: 666x