Pro získání informací o botanickém původu byl zjištěn mikroskopicky pylový profil. Většina vzorků (95 %) splnila všechny legislativní parametry. Medy byly charakteristické nízkým obsahem HMF (průměr 4,6 mg/kg), nízkým obsahem sacharózy (průměr 0,6 g/100 g) a vysokou aktivitou diastázy (průměr 23 °DN). Celkem bylo ve vzorcích zjištěno 21 druhů pylu. Výsledky studie ukazují na dobrou kvalitu medu vyprodukovaného v České republice.
Společnost pro výživu publikovala původní práci s názvem "Charakterizace medu vyprodukovaného v České republice" v časopise "Výživa a potraviny" 5/2020.
Autoři: Vojtěch Kružík, Adéla Grégrová, Dalibor Titěra, Matej Pospiech, Helena Čížková
Celý článek v PDF: "Charakterizace medu vyprodukovaného v ČR"
Zdroj: Společnost pro výživu