Tomáš Zděblo: V debatě o vlku se musíme naučit naslouchat chovatelům

Sdílejte článek
Tomáš Zděblo: V debatě o vlku se musíme naučit naslouchat chovatelům

O tom, že diskuze kolem návratu velkých šelem je ukrutně polarizovaná a chybí jí pomyslný rozumný střed, píšu už dlouho. Taky o tom, že chyba je hlavně na straně státu a ochranářů, kteří nedostatečně reflektují sociální a kulturní aspekty problému, chybí jim empatie a pochopení pro situaci a osudy chovatelů a na diskuzi s nimi v prostoru medií a sociálních sítí v podstatě rezignovali a jen se snaží pozitivním PR sbírat body u příznivě nakloněné části veřejnosti.


Psal jsem taky o tom, že je to krátkozraké a je jen otázkou času, kdy se tématu rád ujme nějaký místní politik a pěkně pod kotlem přitopí, aby si mohl přihřát svou polívčičku a nasbírat nějaké ty politické bodíky.

Po hejtmanovi Královéhradeckého kraje teď na bandvagon naskočil krajský předseda Trikolory Josef Klapal.

Teď už jen chybí nějaký pomatený dědula z SPD, který ve špatně padnoucím kostýmu vlka začne prohánět po broumovských návsích zájezdy školních dětí...

Emocemi, manipulacemi a otevřenými lži se to jen hemží na obou stranách pomyslené ovčí ohrady, ale "tím rozumným" v debatě by měl být stát a ochranáři. Už proto, že stát svou podporou jak chovu ovcí, tak návratu šelem konfliktní situace přímo pomáhá vytvářet.

Doby, kdy jsme si mysleli, že příroda je potřeba chránit jen v rámci nějakých vymezených území a že to my, "specialisté", zvládneme sami, jsou doufám pryč. Farmáře a zemědělce potřebujeme a měli bychom se naučit s nimi mluvit a hlavně jim naslouchat. Když už ne ze slušnosti, tak z pragmatismu...

Pokud vás téma zajímá, věnujte svou pozornost rozhovoru Jiřího Beneše z Hnutí DUHA v časopise Sedmá generace.

Autor: Tomáš Zděblo

Zdroj: Ekolist.cz


Přečteno: 532x