Šlechtitelé skotu budou možná řešit další absurdní požadavek spotřebitelů. Zatímco doposud se snažili šlechtěním skotu obsah mléčného tuku zvyšovat, nyní se rozhodují, jestli vyslyší stále častější volání po nízkotučném a odstředěném mléce a nízkotučných mléčných výrobcích. Představa kravínů, které „vyrábějí“ nízkotučné mléko nám zatím může připadat přitažená za vlasy, ale vědci na Novém Zélandu se touto myšlenkou začali vážně zabývat.
Genetici totiž zjistili, že některé krávy nesou geny, které zapříčiňují jejich „schopnost“ produkovat mléko s výrazně nižším obsahem tuku, než je obvyklé. Vzhledem k tomu, že poptávka po nízkotučném mléce roste a velká část mléka se odstřeďuje, rostou zásoby mléčného tuku, o který není zájem. Vědci proto usoudili, že vyšlechtění krav, které by dojily rovnou „odstředěné“ mléko by mohlo přinést značnou úsporu. První stáda těchto dojnic by chtěli mít do roku 2011.
A aby absurdita byla dotažená do konce, biotechnologové již teď uvažují, že by nízkotučnému mléku tuk zpětně dodávali. Ne ledajaký, ale tuk s nenasycenými mastnými kyselinami, který má díky svým lepším vlastnostem a účinkům na lidské zdraví mezi spotřebiteli lepší pověst. Nevím, jestli vědci uvažují také o tom, že by do nízkotučného mléka zpět přidávali také vitamíny, které jsou v tom „obyčejném“ mléce především díky tuku… To se opravdu vyplatí!