BUDOU RYBY!
Vedle hovězího masa a zvěřiny v nich budou nabízet i ryby. Farmářský dům vzniká v prostorách Car Clubu na příjezdu do Vrchlabí od Trutnova v místě, kde byli vystavení automobiloví veteráni. „Je to nenásilná forma a přímá cesta, jak farmář může dostat kvalitní české výrobky k českým zákazníkům,“ říká farmář Jan Basař z Prosečného.
SVÍČKOVÁ I TATARÁK
Pokud dostanete pozdě večer chuť na pořádný kus masa, nemusíte litovat, že mají u řezníka zavřeno. Můžete si zajet na farmu v Prosečném nedaleko Hostinného. Na dvoře tam stojí automat, který vydává maso 24 hodin denně. Stačí zvolit jeden z 26 druhů masa, vložit peníze v hotovosti nebo zaplatit kartou a vypadne vám požadovaný sortiment v zataveném obalu.
Ve speciálně vyrobeném automatu zraje maso z vlastního farmářského odchovu. Nabídka je pestrá: pravá i falešná svíčková, roštěná, hovězí přední, hovězí zadní, mleté maso, tatarák, žebra, játra, ledviny, líčka, dršťky. Většinou jde o kilové porce. „Nejvíce jdou na odbyt steaková masa,“ říká Jan Basař, který
vymyslel a zrealizoval první automat na maso v ČR společně s Jaroslavem Hamplem z Lánova z Ekofarmy 88. Založili také společnost Farmářský dům, která bude mít svoji novou bourárnu na zpracování hovězí masa, zvěřiny a ryb v Lánově.
KLÍČOVÉ JE CHLAZENÍ
„S panem Hamplem jsme se sešli na akci Asociace soukromého zemědělství, kde jsme řešili odbyt farmářských produktů. Tam se na podzim 2019 zrodil nápad na automaty na maso. Od té doby úřadujeme, papírujeme, vyřizujeme,“ vysvětluje Jan Basař. První automat stál kolem 350 tisíc korun, vyroben byl v Evropské unii.
DOKONALÁ PÉČE
Automat má pevné zabezpečení a zajištění proti vandalům, výtah produktů, vyhřívané přední sklo proti rosení, kvalitní chlazení až na 0 stupňů. „Nejdůležitější je chlazení, které máme nastavené na necelé dva stupně. S masem v automatu je to obráceně než třeba s bagetou. Ta když je v automatu déle, tak je horší, maso naopak zraje a je lepší,“ tvrdí farmář z Prosečného.
„S masem v automatu je to obráceně než třeba s bagetou. Ta když je v automatu déle, tak je horší, maso naopak zraje a je lepší,“ tvrdí farmář.
Zdroj: Hradecký deník
Autor: Jan Braun