Realizace odbytu balíčkovaného masa zákazníkům na základě spolupráce chovatele s jiným zemědělcem (jatky)
Musí jít o schválené jatky, kde zvířata zabijí, v bourárně odborně rozbourají až do balíčků masa a objednávky chovatele (jatky, nebo farma s takovými jatkami). POZOR: některé jatky nemají bourárnu, ty maso bourat nemohou!
Od nich si pak balíčkované a označené maso lze přebrat a uložit na farmě do lednice. POZOR: jedná se o podnikatelskou činnost, tuto nelze skloubit s používáním lednice v domácnosti chovatele. Ideální je někde v rámci hospodářství vyčlenit místnost s lednicí/lednicemi, k tomu např. vhodné výdejní okénko pro realizaci prodeje zákazníkům (obdoba stánkového prodeje), lze vyřešit i bez okénka.
V případě, že by chovatel místnost využíval jako prodejnu, pak je nutné vlastní sociální zázemí (lze využívat WC v domácnosti chovatele, pokud nemá zaměstnance). Registrace činnosti u Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), https://www.szpi.gov.cz/. Jednalo by se totiž o prodej balíčkovaného masa, bez dalšího opracování.
Zákazníci by si pro balíčkované maso jezdili na farmu chovatele.
V úvahu by připadal také nákup chladícího přívěsu, který by po konzultaci se SVS fungoval jako pojízdná prodejna. V takovém případě by bylo možné rozvážet koncovým zákazníkům. POZOR: v případě chladícího přívěsu by byla nutná registrace dopravce u SVS a muselo by se jednat o cílené objednávky pro zákazníky.
Lepší, bohužel nákladnější by byla jednoduchá pojízdná prodejna s hygienickým zázemím a chladicí jednotkou a normální, třeba v obci vyhlášený prodej v určitou dobu. Registrace činnosti (bez chladícího přívěsu) u SZPI, pokud by chovatel prodával i nebalené výsekové maso, pak registrace pouze u SVS
Externí dodavatel musí splňovat nejenom všechny legislativní požadavky (schválené jatky, bourárna apod.), ale také musí službu odvést ve vysoké kvalitě ke spokojenosti chovatele.
Chovatel musí jatkám ohlásit, že se jedná o porážku ve mzdě. Od nich bude informován úřední veterinární lékař na jatkách. Takto zpracované partie zvířat se evidují zvlášť, aby mohla být zajištěna zpětná kontrola a sledovatelnost, tzn., jestli se maso nedostává na trh jiným, nekalým způsobem.
Na základě bodů (viz výše) je nutné si vyřídit registraci jako potravinářský podnik!
Milan Kouřil