Role hmyzu ve výživě člověka

Sdílejte článek
Role hmyzu ve výživě člověka

Celosvětově konzumuje hmyz na 2,5 miliardy lidí. Pojem „entomofágie“ (z řeckých slov ἔντομον éntomon, "hmyz", a φᾰγεῖν phagein, "jíst") znamená využívání hmyzu jako potraviny. Již od pravěku byl hmyz běžnou součástí jídelníčku tehdejší lidské populace. Postupem času byla entomofágie ovlivněna kulturními zvyklostmi a náboženstvím až došlo k jejímu potlačení. V současnosti je hmyz běžně konzumován v asijských zemích, Africe a Latinské Americe, ale mimo ně je to jen velmi sporadické. Přesto celosvětově hmyz konzumuje na 2,5 miliardy lidí.


S postupem času a zvyšující se lidskou populací klesá schopnost planety populaci dostatečně uživit a entomofágie se dostává i do oblastí, kde to nebylo běžné. A předpokládá se, že hmyz bude tvořit podstatnou část potravinářského trhu jako alternativní zdroj bílkovin k potravinám živočišného původu. Jedlý hmyz nabízí srovnatelnou alternativu běžných živočišných bílkovin, navíc má menší ekologický dopad ve srovnání s konvenční živočišnou výrobou.

V současnosti se hmyz konzumuje v evropských zemích spíše jako zpestření jídelníčku (např. mravenci v čokoládě ve Francii), lahůdka pro gurmány (hmyzí restaurace v Paříži, Londýně a dalších lokalitách).

Nutriční význam jedlého hmyzu

Výživové hodnoty jedlého hmyzu jsou různorodé přinejmenším proto, že druhů hmyzu, které lze zařadit do lidského jídelníčku, existuje pestrá škála. Dokonce i v rámci jediného druhu hmyzu se mohou nutriční hodnoty mírně odlišovat, především v závislosti na metamorfním stádiu hmyzu.

Obsah energie v hmyzu záleží na obsahu tuku, kdy larvální stádia nebo kukly jsou bohatší na energii, než je tomu u dospělců (tab. 1). Navíc záleží i na tom, zda se hmyz konzumuje čerstvý nebo sušený, kde se koncentrace metabolizovatelné energie výrazně zvyšuje (tab. 2). V porovnání s živočišnými produkty (tab. 3) je hmyz velmi cenným nutričním zdrojem energie.

 Tabulka. 1: Energetický obsah vybraných druhů jedlého hmyzu

Název Stádium Obsah energie

(kcal/100 g čerstvé váhy)

Saranče tlustá (Chortoicetes terminifera) Čerstvá 499
Mravenec krejčík (Oecophylla smaragdina) Čerstvý 1272
Kobylka (Melanoplus femurrubrum) Čerstvá 160
Potemník moučný (Tenebrio molitor) Larva/čerstvý 206
Potemník moučný (Tenebrio molitor) Dospělý/čerstvý 138
Termit (Macrotermes subhyalinus) Dospělý, okřídlený/sušený (moučka) 535
Mravenec Atta (Atta mexicana) Dospělý/čerstvý 404
Mravenec medonoš (Myrmecocystus melliger) Dospělý/čerstvý 116
Cvrček dvouskvrnný (Gryllus bimaculatus) Čerstvý 120
Mohutnatka (ploštice) (Lethocerus indicus) Čerstvá 165
Kobylka (Oxya japonica) Čerstvá 149
Kobylka (Cyrtacanthacris tatarica) Čerstvá 89
Bourec morušový (Bombyx mori) Pupa (kukla)/čerstvý 94
Saranče stěhovavá (Locusta migratoria) Dospělá/čerstvá 179

Tabulka. 2: Obsah metabolizovatelné energie vybraných druhů jedlého hmyzu

Název Stádium Metabolizovatelná energie

(kcal/100 g sušiny)

Bourec morušový (Bombyx mori) Kukla 475
Včela medonosná (Apis mellifera) Plod 499
Saranče stěhovavá (Locusta migratoria) Nymfa 365
Zavíječ voskový (Galleria mellonella) Housenka 665
Cvrček stepní (Gryllus assimilis) Nymfa 547
Potemník moučný (Tenebrio molitor) Larva 536
Potemník brazilský (Zophobas atratus) Larva 582

Tabulka 3: Energetická hodnota živočišných produktů

Název Obsah energie

(kcal/100 g)

Název Obsah energie

(kcal/100 g)

Hovězí svíčková 119,5 Vepřová krkovička 227,8
Hovězí tučné 294,9 Vepřová kýta 194,3
Hovězí průměr 212,7 Vepřové průměr 262,9
Husa 215,1 Kapr 116,9
Králík 99,9 Losos 215,6
Kuřecí prsa 116,2 Tuňák 227,1
Kuře celé 148,2 Vejce cca 55g 85,1

Tuk v hmyzu je asi z 80 % přítomen ve formě triacylglycerolů, sloužící jako zásobárna energie pro období vysoké energetické náročnosti. Druhou nejvýznamnější formou jsou fosfolipidy, které mají úlohu ve struktuře buněčných membrán. Obsah fosfolipidů v tuku je obvykle nižší než 20 %, ale mění se podle životní fáze a druhu hmyzu. Obsah tuku hmyzu je průměrně uváděn 10 – 50 % a je vyšší v larválních stádiích než v dospělosti. Lipidy hmyzu mají poměrně vysoký obsah C18 mastných kyselin, včetně kyseliny olejové, linolové a linolenové.

Mezi hmyz s největším podílem tuku patří housenky, které obsahují až 77 % v sušině, např. Aegiale hesperiales (nemá český název) 58,55 %, zavíječ voskový (Galleria mellonella) 51,4 – 60 %. Zástupce brouků Rhynchophorus phoenicis (nemá český název) má obsah tuku v rozmezí 52,4 - 62,1 % v závislosti na vývojovém stádiu. Významně méně tuku bylo naměřeno u saranče stěhovavé (Locusta migratoria), a to pouze 12,61 % v sušině.

Nutričně nejdůležitější jsou u hmyzu však proteiny, které jsou nepostradatelné pro lidský život a jsou základní stavební složkou organismu. Hmyz jako takový obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, které se skládají z množství esenciálních aminokyselin. Můžeme je tedy srovnávat zejména s drůbeží bílkovinou a bílkovinou ryb. Hovězí a vepřovou bílkovinu dokonce v kvalitě dalece předstihují.

Obsah bílkovin je specifický pro každý druh hmyzu, jeho vývojovou fázi a stejně tak záleží i na potravě, kterou je hmyz krmen. Dospělci obecně obsahují více proteinů než larvy (tab. 4). Jak ukazuje analýza, stovky jedlých druhů hmyzu obsahují 46 – 96 % aminokyselin (počítáno z celkového množství aminokyselin).

 Tabulka. 4: Přehled obsahu proteinu u jedlých hmyzích řádů a živočišných produktů

Název Vývojové stádium Obsah proteinu (g/100 g sušiny)
Bourec morušový Kukla 52,6
Včela medonosná Plod 54,4
Saranče stěhovavá Nymfa 62,2
Zavíječ voskový Housenka 38,4
Cvrček stepní Nymfa 59,2
Potemník moučný Larva 50,9
Potemník brazilský Larva 54,3

Název

Obsah proteinu (g/100 g)

Hovězí svíčková

18

Hovězí tučné

18,3

Hovězí průměr

17,6

Husa

9

Králík

13

Kuřecí prsa

17,8

Kuře celé

13

Vepřová krkovička

18,1

Vepřová kýta

19,2

Vepřové průměr

18,1

Kapr

16,9

Losos

19,8

Tuňák

19,6

Vejce cca 55 g

6,7

 Současná zemědělská výroba se potýká s problémem nedostatečně kvalitního krmiva pro zvířata, do budoucna s nedostatkem vody a dalšími souvisejícími problémy. Na vyprodukování 1 kg kvalitní živočišné bílkoviny zvíře spotřebuje násobně více rostlinného materiálu. Na přírůstek jednoho kilogramu jedlého podílu zvířete je hmotnost dodaného krmiva 4,5 kg u kuřecího masa (při 55 % jedlého podílu z živé hmotnosti), 9 kg u vepřového masa (při 55 % jedlého podílu z živé hmotnosti) a 25 kg u hovězího masa (při 40 % jedlého podílu z živé hmotnosti).

Naopak na produkci 1 kg jedlého hmyzu se spotřebuje daleko méně krmiva. Na produkci cvrčka domácího to je 1,7 kg na produkci 1 kg živé hmotnosti hmyzu, to je při předpokládané 80% výtěžnosti 2,1 kg krmiva. To znamená, že konverze krmiva cvrčka domácího je 2× efektivnější oproti kuřatům, 4× vyšší než u prasat a více jak 12× vyšší než u skotu. Vysvětlení tohoto rozdílu je možné zdůvodnit tak, že hmyz je poikilotermický – nemá vnitřní regulaci teploty, proto má nižší spotřebu energie a živin než teplokrevná hospodářská zvířata.

S tím, jak se čím dál častěji potýkáme se změnou klimatu a snahou tuto změnu zastavit, je velmi pravděpodobné, že do budoucna bude jedlý hmyz naprosto běžnou součástí jídelníčku i v zemích, pro které to není typické.

Autor: Ivo Doskočil, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, ČZU

Zdroj: Viscojis.cz


Přečteno: 1 476x