S postupem času a zvyšující se lidskou populací klesá schopnost planety populaci dostatečně uživit a entomofágie se dostává i do oblastí, kde to nebylo běžné. A předpokládá se, že hmyz bude tvořit podstatnou část potravinářského trhu jako alternativní zdroj bílkovin k potravinám živočišného původu. Jedlý hmyz nabízí srovnatelnou alternativu běžných živočišných bílkovin, navíc má menší ekologický dopad ve srovnání s konvenční živočišnou výrobou.
V současnosti se hmyz konzumuje v evropských zemích spíše jako zpestření jídelníčku (např. mravenci v čokoládě ve Francii), lahůdka pro gurmány (hmyzí restaurace v Paříži, Londýně a dalších lokalitách).
Nutriční význam jedlého hmyzu
Výživové hodnoty jedlého hmyzu jsou různorodé přinejmenším proto, že druhů hmyzu, které lze zařadit do lidského jídelníčku, existuje pestrá škála. Dokonce i v rámci jediného druhu hmyzu se mohou nutriční hodnoty mírně odlišovat, především v závislosti na metamorfním stádiu hmyzu.
Obsah energie v hmyzu záleží na obsahu tuku, kdy larvální stádia nebo kukly jsou bohatší na energii, než je tomu u dospělců (tab. 1). Navíc záleží i na tom, zda se hmyz konzumuje čerstvý nebo sušený, kde se koncentrace metabolizovatelné energie výrazně zvyšuje (tab. 2). V porovnání s živočišnými produkty (tab. 3) je hmyz velmi cenným nutričním zdrojem energie.
Tabulka. 1: Energetický obsah vybraných druhů jedlého hmyzu
Název | Stádium | Obsah energie (kcal/100 g čerstvé váhy) |
Saranče tlustá (Chortoicetes terminifera) | Čerstvá | 499 |
Mravenec krejčík (Oecophylla smaragdina) | Čerstvý | 1272 |
Kobylka (Melanoplus femurrubrum) | Čerstvá | 160 |
Potemník moučný (Tenebrio molitor) | Larva/čerstvý | 206 |
Potemník moučný (Tenebrio molitor) | Dospělý/čerstvý | 138 |
Termit (Macrotermes subhyalinus) | Dospělý, okřídlený/sušený (moučka) | 535 |
Mravenec Atta (Atta mexicana) | Dospělý/čerstvý | 404 |
Mravenec medonoš (Myrmecocystus melliger) | Dospělý/čerstvý | 116 |
Cvrček dvouskvrnný (Gryllus bimaculatus) | Čerstvý | 120 |
Mohutnatka (ploštice) (Lethocerus indicus) | Čerstvá | 165 |
Kobylka (Oxya japonica) | Čerstvá | 149 |
Kobylka (Cyrtacanthacris tatarica) | Čerstvá | 89 |
Bourec morušový (Bombyx mori) | Pupa (kukla)/čerstvý | 94 |
Saranče stěhovavá (Locusta migratoria) | Dospělá/čerstvá | 179 |
Tabulka. 2: Obsah metabolizovatelné energie vybraných druhů jedlého hmyzu
Název | Stádium | Metabolizovatelná energie (kcal/100 g sušiny) |
Bourec morušový (Bombyx mori) | Kukla | 475 |
Včela medonosná (Apis mellifera) | Plod | 499 |
Saranče stěhovavá (Locusta migratoria) | Nymfa | 365 |
Zavíječ voskový (Galleria mellonella) | Housenka | 665 |
Cvrček stepní (Gryllus assimilis) | Nymfa | 547 |
Potemník moučný (Tenebrio molitor) | Larva | 536 |
Potemník brazilský (Zophobas atratus) | Larva | 582 |
Tabulka 3: Energetická hodnota živočišných produktů
Název | Obsah energie (kcal/100 g) | Název | Obsah energie (kcal/100 g) |
Hovězí svíčková | 119,5 | Vepřová krkovička | 227,8 |
Hovězí tučné | 294,9 | Vepřová kýta | 194,3 |
Hovězí průměr | 212,7 | Vepřové průměr | 262,9 |
Husa | 215,1 | Kapr | 116,9 |
Králík | 99,9 | Losos | 215,6 |
Kuřecí prsa | 116,2 | Tuňák | 227,1 |
Kuře celé | 148,2 | Vejce cca 55g | 85,1 |
Tuk v hmyzu je asi z 80 % přítomen ve formě triacylglycerolů, sloužící jako zásobárna energie pro období vysoké energetické náročnosti. Druhou nejvýznamnější formou jsou fosfolipidy, které mají úlohu ve struktuře buněčných membrán. Obsah fosfolipidů v tuku je obvykle nižší než 20 %, ale mění se podle životní fáze a druhu hmyzu. Obsah tuku hmyzu je průměrně uváděn 10 – 50 % a je vyšší v larválních stádiích než v dospělosti. Lipidy hmyzu mají poměrně vysoký obsah C18 mastných kyselin, včetně kyseliny olejové, linolové a linolenové.
Mezi hmyz s největším podílem tuku patří housenky, které obsahují až 77 % v sušině, např. Aegiale hesperiales (nemá český název) 58,55 %, zavíječ voskový (Galleria mellonella) 51,4 – 60 %. Zástupce brouků Rhynchophorus phoenicis (nemá český název) má obsah tuku v rozmezí 52,4 - 62,1 % v závislosti na vývojovém stádiu. Významně méně tuku bylo naměřeno u saranče stěhovavé (Locusta migratoria), a to pouze 12,61 % v sušině.
Nutričně nejdůležitější jsou u hmyzu však proteiny, které jsou nepostradatelné pro lidský život a jsou základní stavební složkou organismu. Hmyz jako takový obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, které se skládají z množství esenciálních aminokyselin. Můžeme je tedy srovnávat zejména s drůbeží bílkovinou a bílkovinou ryb. Hovězí a vepřovou bílkovinu dokonce v kvalitě dalece předstihují.
Obsah bílkovin je specifický pro každý druh hmyzu, jeho vývojovou fázi a stejně tak záleží i na potravě, kterou je hmyz krmen. Dospělci obecně obsahují více proteinů než larvy (tab. 4). Jak ukazuje analýza, stovky jedlých druhů hmyzu obsahují 46 – 96 % aminokyselin (počítáno z celkového množství aminokyselin).
Tabulka. 4: Přehled obsahu proteinu u jedlých hmyzích řádů a živočišných produktů
Název | Vývojové stádium | Obsah proteinu (g/100 g sušiny) |
Bourec morušový | Kukla | 52,6 |
Včela medonosná | Plod | 54,4 |
Saranče stěhovavá | Nymfa | 62,2 |
Zavíječ voskový | Housenka | 38,4 |
Cvrček stepní | Nymfa | 59,2 |
Potemník moučný | Larva | 50,9 |
Potemník brazilský | Larva | 54,3 |
Název | Obsah proteinu (g/100 g) | |
Hovězí svíčková | 18 | |
Hovězí tučné | 18,3 | |
Hovězí průměr | 17,6 | |
Husa | 9 | |
Králík | 13 | |
Kuřecí prsa | 17,8 | |
Kuře celé | 13 | |
Vepřová krkovička | 18,1 | |
Vepřová kýta | 19,2 | |
Vepřové průměr | 18,1 | |
Kapr | 16,9 | |
Losos | 19,8 | |
Tuňák | 19,6 | |
Vejce cca 55 g | 6,7 |
Současná zemědělská výroba se potýká s problémem nedostatečně kvalitního krmiva pro zvířata, do budoucna s nedostatkem vody a dalšími souvisejícími problémy. Na vyprodukování 1 kg kvalitní živočišné bílkoviny zvíře spotřebuje násobně více rostlinného materiálu. Na přírůstek jednoho kilogramu jedlého podílu zvířete je hmotnost dodaného krmiva 4,5 kg u kuřecího masa (při 55 % jedlého podílu z živé hmotnosti), 9 kg u vepřového masa (při 55 % jedlého podílu z živé hmotnosti) a 25 kg u hovězího masa (při 40 % jedlého podílu z živé hmotnosti).
Naopak na produkci 1 kg jedlého hmyzu se spotřebuje daleko méně krmiva. Na produkci cvrčka domácího to je 1,7 kg na produkci 1 kg živé hmotnosti hmyzu, to je při předpokládané 80% výtěžnosti 2,1 kg krmiva. To znamená, že konverze krmiva cvrčka domácího je 2× efektivnější oproti kuřatům, 4× vyšší než u prasat a více jak 12× vyšší než u skotu. Vysvětlení tohoto rozdílu je možné zdůvodnit tak, že hmyz je poikilotermický – nemá vnitřní regulaci teploty, proto má nižší spotřebu energie a živin než teplokrevná hospodářská zvířata.
S tím, jak se čím dál častěji potýkáme se změnou klimatu a snahou tuto změnu zastavit, je velmi pravděpodobné, že do budoucna bude jedlý hmyz naprosto běžnou součástí jídelníčku i v zemích, pro které to není typické.
Autor: Ivo Doskočil, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, ČZU
Zdroj: Viscojis.cz