Pokud by zákon prošel v původní podobě, velké prodejny s plochou více než 400 metrů čtverečních by musely od příštího roku prodávat nejméně 55 procent potravin z Česka. A do roku 2028 by podíl stoupl na 73 procent. Jenže na seznam asi 150 vyjmenovaných potravin se dostaly i ty, které se v Česku vůbec nevyrábějí (sůl) nebo jsme v jejich produkci jen málo soběstační.
Navíc existují zmatky v tom, co je a co není česká potravina. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), který patří mezi kritiky, proto nedávno vypočítal, že by paštika došla za pět dnů, salátová okurka za necelé dva měsíce, květák a rajčata za necelé čtyři měsíce a třeba vepřové maso za osm měsíců. Není to ale zbytečné strašení? Které potraviny umíme vyrobit a které nikoliv? A co by měl stát udělat pro to, aby se na pulty obchodů dostalo co největší množství potravin z Česka i bez kvót?
Deník se na to zeptá prezidenta SOCR Tomáš Prouzy, zástupců potravinářů, zemědělců i řetězců na online diskuzi k tématu povinných kvót, a to v úterý 6. dubna 2021 od 10.30 v přímém přenosu na serveru https://www.denik.cz/.
Co si o českých potravinách myslíte vy, preferujete je při nákupu? Chtěli byste jich více? Své náměty a dotazy k tématu můžete už nyní a pak v průběhu diskuze posílat na mail 55FFV1enW7c-U3da65pJ
Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/denik-on-line-debata-prouza-2021.html
