Tradiční suroviny a jídla našich předků | Webinář

Sdílejte článek
Tradiční suroviny a jídla našich předků | Webinář

Kuchyně nebyla pro naše předky jen prostorem, kde společně zasedali ke stolu, ale i posvátným místem opředeným zvyky, obřady, ba dokonce pověrami. Jaká aromata provoňovala pradávné domácnosti v běžné dny a co nesmělo chybět na svátečním stolu? Jaké suroviny tvořily základ jídelníčku našich předků? Co všechno z kulinářské kultury musela ovládat vdavekchtivá děva a jaké móresy platily u stolování? Nahlédněte do receptářů prababiček a ponořte se do jedinečné historie lidové kuchyně!


Významná etnoložka a historička, Katarína Nádaská, nám již tradičně ve své fascinující online přednášce hlubokou lžící naservíruje bohatou kaši informací. Dozvíme se, kdo vymyslel svačinu, seznámíme se s historií tradičních jídel, a povíme si nejen o archaických surovinách a plodinách, které se u nás v minulosti pěstovaly a stálo by za to je obnovit, ale také o starých odrůdách ovoce nebo o bylinkách a jedlých květinách, jež naši předci hojně využívali.

Mgr. Katarína Nádaská, PhD.je oceňovaná slovenská etnoložka a historička, která se specializuje na náboženskou etnologii, etnomedicínu, magii a démonologii, středoevropské kontexty lidové kultury a vizuální antropologii. Vystudovala obor etnologie – historie na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Pracovala nejen na své alma mater, ale i na dalších univerzitách. Absolvovala vícero vědeckých stáží na evropských univerzitách, pracovala jako kurátorka a literární historička v Muzeu města Bratislavy i jako odborná vědecká pracovnice v Divadelním ústavu v Bratislavě. V současnosti působí jako odborná pracovnice v samosprávě, věnuje se historickému poradenství pro oblast masmédií a filmu, přednáší na vícero univerzitách na Slovensku i v zahraničí. Je autorkou vícera monografií, vědeckých studií a popularizačních článků, a také je spoluautorkou etnologických filmových dokumentů.

JAK WEBINÁŘ FUNGUJE?— Přihlašování levou zadní: Na webinář se můžete připojit přes svůj telefon, tablet anebo notebook, nepotřebujete k tomu žádné další technické vybavení.— Před konáním webináře vám v den jeho konání na e-mail pošleme odkaz, přes který se na webinář lehce připojíte. Pokud vstupenkou zakoupíte v den konání akce, odkaz na webinář vám přijde v jednom e-mailu přímo se vstupenkou.— Zážitek pro aktivní i pasivní posluchače: Do webináře se můžete aktivně zapojit a klást otázky, ale zároveň je určený i pro ty účastníky, kteří chtějí raději jen poslouchat.— Live stream webináře se vysílá prostřednictvím platformy Vimeo, přímo ve vašem internetovém prohlížeči. Není proto potřebné nic instalovat, ani se nikde registrovat.

VÝHODY WEBINÁŘE:— Zúčastnit se ho můžete z pohodlí vašeho domova anebo kanceláře.— V nejbližších dnech po uskutečnění webináře dostanete záznam, který vám bude k dispozici po dobu 30 dní.— Efektivnější využití vašeho času bez potřeby cestovat.— Možnosti klást otázky a komunikovat s lektorem webináře.— Na jeden vstup se může zúčastnit celá domácnost.

Odpovědi na často kladené otázky naleznete zde: bit.ly/OtazkyOdpovediCZ---------------------------------------------------23. 5. (neděle)Start: 19:00 hod.Vstupenky: bit.ly/Suroviny_2305---------------------------------------------------Partneři: https://eventland.eu/prague/www.city.cz, informuji, GoOut, AtlasCeska.cz, smsticket

Zdroj: Facebook


Přečteno: 361x