Sklízet šťavnatou a chutnou zeleninu po celý rok je snem mnoha farmářů. Společnost GreenTech svým moderním přístupem k zemědělství dokazuje, že je to možné. Klíčem úspěchu je vertikální hydroponie. Metoda pěstování bez půdy využívá živný roztok, který cirkuluje u kořenového systému rostlin. Pěstování na farmách nebo v pěstebních kontejnerech je kontrolované a řízené na dálku. Moderní technologie tak rostlinám dodají potřebnou teplotu, vlhkost i osvětlení a nezávisle na vnějším prostředí simulují ideální podmínky pro růst. Celý proces se proto obejde bez jakýchkoliv postřiků a hnojiv.
Inovátorský projekt společnosti GreenTech, kterou v červenci 2020 založili Dmitrij Lipovskij, Karolína Pumprová a Milan Souček, má ambici zajistit lidem přístup ke zdraví prospěšným lokálním potravinám bez ohledu na roční dobu, a tím nastartovat cestu k potravinové soběstačnosti České republiky. „Dlouhodobý pracovní pobyt v Číně mi ukázal, jak fungovat neudržitelně. Po návratu do Čech jsem si vzal za cíl vytvořit technologii, která bude přispívat k zelené budoucnosti a zdravé urbanizaci,“ vysvětluje výkonný ředitel firmy GreenTech Dmitrij Lipovskij.
Plody pokrokového pěstování plodin mohou zájemci ochutnat již nyní. Městská farma HerbaFabrica v pražském Vnitrobloku pěstuje čerstvé bylinky a zeleninu pro veřejnost i místní restaurace. Všechny plodiny se balí do recyklovatelných papírových obalů a semínka se vysazují do kompostovatelné konopné pěstební rohože. Druhá farma vznikne brzy v Hostivaři a poslouží mimo jiné i pro testování nových technologií.
Autorka: Lenka Romportlová
Zdroj: Pozitivni-zpravy.cz