Malá rodinná farma hospodaří na rozmezí Vizovických a Hostýnských vrchů od roku 2003 a z kozího bio mléka vyrábí nejrůznější labužnické dobroty. „Rádi vám je nabídneme v naší malé prodejně. A kdo se k nám přijede podívat, uvidí na pastvinách několik krav s telaty, která se klidně nechají podrbat za ušima," zve majitelka farmy Martina Tomšíčková.
Cesta za založením farmy však nebyla jednoduchá. Začala totiž onkologickým onemocněním. „Nejstarší syn byl odmalička nemocný, diagnostikovali mu rakovinu. Přál si dvě ovečky, tak jsme mu je pořídili. Nakonec to bylo stádo," usmívá se farmářka. Důvod k úsměvu má, syn se nakonec vyléčil. „Dnes studuje vysokou zemědělskou školu a aktivně se – spolu se dvěma mladšími sourozenci – zapojují do povinností na farmě. „Myslím si, že tradice tak bude předána dál," míní.
K ovcím postupně přibyly krávy a kozy. „Máme to s manželem rozdělené. On má na starosti chov krav a ovcí, já kozy a výrobu kozích sýrů," upřesňuje Martina Tomšíčková. S manželem Petrem jsou spolužáci ze střední zemědělské školy.
Od koupi dvou oveček se farma začala časem rozrůstat. „Oba se dnes už věnujeme se farmaření naplno.
Manžel zůstal doma asi před šesti lety, před rokem pak i já. Ze získané dotace jsme vybudovali sýrárnu, malou prodejnu a rozjeli výrobu sýrů," přiblížila farmářka. Za své snažení se mimo jiné dočkali úspěchu v podobě ocenění Perla Zlínska. To získal loni sýr Valencay – plísňový kozí sýr s vrstvou rostlinného popela.
ROZHODLO JEDNO OCHUTNÁNÍ
Stěží uvěřitelně zní, že se manželé původně do chovu koz pouštět nechtěli. „Jeli jsme za kamarádem na Slovensko a on nás vzal na kozí farmu. Dcera majitelů se právě vrátila z Francie a zkoušela výrobu kozích sýrů. Po ochutnání jsme měli do 14 dní doma kozy," směje se Martina Tomšíčková.
„Ani jednoho z nás nelákalo dělat klasické kozí sýry, jak se prodávají na farmářských trzích. Proč vymýšlet to, co se už jinde vyrábí stovky let a je vynikající? Valencay byla láska na první chuť," vysvětluje. Jejich sýry si získaly na popularitě v Neubuzi i v širokém okolí.
K Farmě Tomšíčkovi patří také ovocný sad s krajovými odrůdami jabloní, hrušek, trnek a vzácných oskoruší. „V roce 2011 jsme získali certifikát BIO, který každý rok úspěšně obhajujeme. Snažíme se zpracovat veškeré ovoce sušením, moštováním, do džemů a povidel nebo destilací. Umíme připravit i jatečná zvířata a zajistit porážku," popisuje farmářka.
Oblíbeným produktem jsou také jejich kosmetické produkty. „Ještě v době, než byla sýrárna, jsme začali spolupracovat s velmi šikovnou paní z Olomouce. Ta nám z kozího mléka vyráběla mýdla. Pak jsme sortiment rozšířili o pečující tělové mléko. Tuto novinku jsme začali prodávat na konci loňského roku. Obsahuje kakaové máslo a je unikátní složením i účinky. Je v něm až dvacet procent kozího mléka. Zkrátka pecka," říká pyšně farmářka.
Martina Tomšíčková prozradila, že kozy, které na farmě zůstávají, dostanou každá jméno. „Slyší na ně. Mají rády řád a svůj režim," komentuje s tím, že největší mazel je koza Bára. „Vždy se nastrčí a nepřestane, dokud ji nepodrbete," uzavřela Martina Tomšíčková.
Zdroj: Zlínský deník