Celosvětově nízká spotřeba ovoce a zeleniny i neustálý rozpor s ekologicky udržitelným pěstováním a ekonomickým rozvojem vedly k vyhlášení roku 2021 Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny. Národní zemědělské muzeum chce využít tento rok jako jedinečnou příležitost ke zvýšení povědomí o důležité úloze ovoce a zeleniny ve výživě člověka a o bezpečnosti a zdraví potravin.
V průběhu tohoto roku vás budeme zásobovat čerstvými informacemi nejen o čerstvém ovoci a zelenině a to formou přednášek s odborníky, videí, článků a kvízů.
Přejeme vám, aby byl ten letošní rok plný ovoce, zeleniny a zdraví.
Kvízy o ovoci a zelenině
Ovoce a zeleninu jsou lidé zvyklí konzumovat tisíce let a z tohoto pohledu je jejich důležitost ve stravě velmi vysoká. Obsahují totiž široké spektrum živin, bez nichž by organismus nemohl optimálně fungovat. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje konzumovat alespoň 400 g ovoce a zeleniny každý den, aby se využilo jejich výhod pro zdraví a výživu.
Ale nejen pro zdravotní účinky sníme každý den červené jablko, misku voňavých jahod, mrkvový salát nebo brokolicový krém. Ovoce a zeleninu máme prostě rádi.
Ale co vlastně o ovoci a zelenině víme? Víte, které ovoce je u nás nejpěstovanější? A odkud se k nám vlastně dostalo? Myslíte si, že nejvíce vitamínu C obsahují pomeranče? Otestujte si své znalosti v našich kvízech.
Zdroj: NZM.cz