Zahrada jako les Zahrada Martina Crawforda, známá jako „agrolesnictví“, je divoká, ale zkrocená. Jde o les schopný vyprodukovat tuny jídla za pouhých několik hodin práce měsíčně. "To, co považujeme za normální z hlediska výroby potravin, ve skutečnosti vůbec není normální," vysvětluje Crawford ve zkratce National Geographic o své nádherné lesní zahradě. "Jednoleté rostliny jsou v přírodě velmi vzácné, a přesto je většina našich zemědělských polí plná jednoletých rostlin. Normální je zalesněný nebo pololesnatý systém,“ říká Crawford. Slovo „systém“ je zde důležité, protože zatímco běžní zemědělci chtějí izolovat určité části přírodních systémů pro úplnou kontrolu (taktika, která se zatím stala nepředstavitelně úspěšnou), úspěch Crawfordovy zahrady závisí na tom, aby se udržovala jako plně funkční a komplexní ekosystém.
Celý článek si můžete dočíst zde.
Zdroj: iFenomen.cz