Vsadili na aquaponii, saláty a ryby v jedné vodě

Sdílejte článek
Vsadili na aquaponii, saláty a ryby v jedné vodě

Ve sklepení bývalého vojenského bunkru na okraji Přáslavic se v malé kulaté nádrži prohánějí jeseteři. Odpadní látky, které ryby produkují, využívají v dalších místnostech a chodbičkách v podzemí ke svému růstu saláty a další rostliny. Zdejší farmáři a výzkumníci v jedné osobě vsadili na unikátní spojení farmaření a chovu ryb v jedné vodě. Takzvanou aquaponii, kterou časopis Forbes zařadil mezi 10 povolání pro třetí tisíciletí.


VOJENSKÝ BUNKR

Když podnikatelé v roce 2010 koupili v dražbě unikátní vojenský bunkr, který za minulého režimu sloužil jako tajná telekomunikační ústředna, ještě netušili, k čemu ho nakonec využijí. Nejprve rozjeli dílnu na přesné obrábění kovů, ale zároveň se věnovali i dalším projektům.

Se záhadnou aquaponií začali před šesti lety, kdy se toho v Česku o nějakém vertikálním farmaření bez hlíny mnoho nevědělo. Technologie nebyly. Přesněji ne ve střední Evropě na místní podmínky.

„Začali jsme tvořit vlastní a hledat přírodní cestu, jak pomoci řešit potravinový problém,“ ohlédli se Michal Netolický a Aleš Horák z aquaponické farmy Flenexa.

Zjednodušeně řečeno uchopili tok živin v přírodě, konkrétně cyklus dusíku, a „smrskli“ ho na menší prostor v části bývalého bunkru. „Vyseparovali jsme jednotlivé součásti a vznikla aquaponie, která je jinde ve světě hodně populární, například v Austrálii. Vidíme v ní do budoucna velký potenciál,“ uvedli.

BEZ PŮDY A SLUNCE

V bunkru aktuálně využívají 2000 pěstebních pozic. Podzemní prostory skýtají farmářům násobně větší možnosti. Rostliny zde vyrůstají ze semínka bez půdy, slunečního záření a přidaných chemických hnojiv s vysokým výnosem. Ten je konstantní celoročně – uprostřed léta i v době, kdy venku mrzne.

Pěstitelé se soustředí zejména na saláty, okrajově se věnují bylinkám. V podmínkách „indoor“ zkoušeli i rajčata. Ta ale potřebují opylovače, takže v bunkru chovali čmeláky. „Rozhodli jsme se pěstovat pouze plodiny, které se opylovat nemusí. Rychloobrátkové věci,“ vysvětlil Horák.

Poptávka po čerstvé zelenině z aquaponické farmy je podle podnikatelů obrovská. Technologii se již chystají rozšířit do dalších částí čtyřpatrového bunkru, který je podle nich, stejně jako řada jiných brownfieldů, přímo stvořený pro udržitelné farmaření.

V Přáslavicích fungují zároveň jako laboratoř pro vývoj nejmodernější aquaponické technologie, kterou nabízejí zájemcům o nové cesty, jak na Zemi do budoucna naplňovat potřeby potravin.

Autorka: Daniela Tauberová

Zdroj: Olomoucký deník


Přečteno: 494x