Symposium živé zemědělství

Sdílejte článek
Symposium živé zemědělství

V pátek 25. června 2021 proběhlo v prostorách Art and Food ZOOny v Praze-Troji první mezinárodní Symposium živé zemědělství, které uspořádala Asociace místních potravinových iniciativ spolu s řadou dalších partnerů. Odborníci i praktici z Česka i zahraničí hovořili například o udržitelném zemědělství, komunitních způsobech hospodaření, vzdělávání v zemědělství, městském hospodaření a dalších zajímavých tématech. Zájemcům z řad spotřebitelů, zemědělců, učitelů, ale i akademiků či aktivistů v rámci svých přednášek, workshopů a diskuzí nabídli odpovědi na otázky, jakým způsobem oživit české zemědělství, jakou roli v něm hraje ekologické zemědělství a jaké další přístupy lze v zodpovědném přístupu k půdě využít.

O základních principech ekozemědělství, jeho hlavních cílech, ale i způsobech certifikace pohovořil Jiří Urban, jež patří ke skupině zakladatelů ekologického zemědělství v České republice. O půdě, jako základu ekologického zemědělství, přednášel další vystupující - Jaroslav Záhora.

Vzhledem k tomu, že následující řečníci hovořili pouze německy a anglicky, na akci bylo připraveno profesionální tlumočení v reálném čase do češtiny, takže posluchači o nic důležitého nepřišli. Martin von Mackensen, německý zemědělec a pedagog návštěvníkům vysvětlil, co je to biodynamické zemědělství a značka Demeter. Německý poradce pro komunitou podporované zemědělství (KPZ) Klaus Strüber zase představil začátky tohoto modelu v Německu, vývoj i současnou situaci a několik zajímavých projektů, které se tímto způsobem hospodaření zabývají. Guy Sidora, umělec a pedagog původem z USA, nyní žijící a hospodařící v Německu informoval o důležitosti praktického vzdělávání a zapojování dětí do života na farmě. Po bloku přednášek následovaly praktické workshopy a debaty na výše zmíněná témata.

Součástí konference bylo i malé občerstvení a trh se zajímavými iniciativami a produkty z biofarem jako např. Svobodného statku na soutoku. Na stánku spolku Lovíme.bio se návštěvníci mohli seznámit právě s konceptem KPZ, o kterém jsme mimo jiné informovali i v Selské revui.

Martina Snášelová, Hlavní kancelář ASZ


Přečteno: 360x
Katalog farem