Jedlé květiny přitom nejsou žhavou novinkou. V gastronomii se tento trend šíří několik posledních let. Přesto je zatím pěstitelů jedlých květin poměrně málo. Není to totiž jen tak. S jedlými květinami se při jejich produkci musí zacházet stejně důsledně jako s jinými potravinami. „Podléhá to potravinářskému zákonu se vším všudy, musíte znát původ, musíte vědět, čím to bylo ošetřované, jak to rostlo, v čem to rostlo, musíte mít provoz na to speciálně upravený, musíte mít speciální oblečení,“ uvedla pro České noviny Hana Neckářová, jednatelka společnosti Ekoimpex Vysočina, pod kterou farma spadá.
Ve výsledku mohou jedlé květiny zkrášlit dorty, zákusky nebo třeba ochutit saláty. Chuť lichořeřišnice připomíná ředkvičky, sedmikrásky se hodí do polévek, pampeliškami zase zdobily saláty už naše babičky.
Autorka: Gabriela Brázdová
Zdroj: Pozitivni-zpravy.cz