Bronzová příčka ve Farmě roku 2017 - Kozí farma Sedlák

Sdílejte článek
Bronzová příčka ve Farmě roku 2017 - Kozí farma Sedlák

Čest svému jménu jednoznačně dělají manželé Eva a Jan Sedlákovi, kteří po vzoru svých předků již více než čtvrtstoletí hospodaří na usedlosti v obci Šošůvka uprostřed Moravského krasu, spjaté se sedláky s malým i velkým S přes dvě stě let. A v loňském roce tomu bylo přesně pětadvacet let, kdy coby průkopníci začali na své farmě vyrábět a zásobovat trh výbornými kozími sýry a dalšími mléčnými dobrotami, na které nedají dopustit zákazníci od Brna až k Praze.

Děda to měl promyšlené

Bronzová příčka ve Farmě roku 2017 - Kozí farma Sedlák„Příběh našeho statku s číslem popisným 45 začal v roce 1812, a to rozdělením vedlejší, téměř dvacetihektarové usedlosti na polovinu. O několik let později se vdova po majiteli statku, Kateřina Kučerová, vdala za Karla Sedláka a společně tu hospodařili již pod tímto jménem. K velkému rozkvětu celého hospodářství došlo zejména ve třicátých letech minulého století, kdy tady sedlačil děda Jaroslav, který se věnoval hlavně chovu a výkrmu prasat a mimo jiné vynikal také obchodním talentem. V tu dobu vystavěl stodolu a o něco později i chlévy, jež plně vyhovovaly chovaným zvířatům, a po nutné rekonstrukci je spokojeně využíváme dodnes. Neobvykle a velmi prakticky například využil i zdejšího svažitého terénu, a to tak, že na prostornou půdu nad chlévy mohl vjíždět po mostě koňský potah s plně naloženým povozem píce. V roce 1959 musel děda vstoupit do nově založeného místního JZD a rodině zůstal pouze malý 30arový záhumenek. Hodně pozitivní bylo, že se děda Jaroslav dožil i změny režimu a chvíle, kdy jsme mu oznámili, že budeme pokračovat v jeho šlépějích,“ říká pan Sedlák.

Snílek a realista - úspěšné spojení

Jan Sedlák, který na počátku devadesátých let pracoval jako privátní veterinář, se pro soukromé hospodaření rozhodl společně se svou ženou Evou, s níž se dodnes skvěle doplňují. „Manželka je snílek a má spoustu nápadů, já jsem naopak při zemi a její ideje se snažím, pokud to jen trochu jde, realizovat,“ usmívá se farmář.

Díky omezení jasná volba

Bronzová příčka ve Farmě roku 2017 - Kozí farma SedlákSedlákovi si již tehdy velmi dobře uvědomovali značná omezení plynoucí z hustoty okolní zástavby a prakticky nulové možnosti rozšíření hospodářské části usedlosti, intenzivní chov prasat provozovaný jejich předky tedy nepřipadal v úvahu. Volba tak padla poměrně jednoznačně na bílé krátkosrsté kozy, kterých si pořídili nejprve deset. Jejich počet i vzhledem k záměru začít se současně věnovat také finalizaci produkce, v níž byli u nás inovátory, však rychle rostl.

„Začátky byly asi jako všude ve znamení budování - nejprve proběhla rekonstrukce ustájení, zřídili jsme dojírnu a hned po ní mlékárnu, která si pak při vstupu naší republiky do EU vyžádala přeměnu odpovídající evropským požadavkům. Tehdy jsme sice trochu brblali a řada věcí nám přišla zbytečná, ale dnes jsme třeba za takovou zastřešenou expedici a omyvatelnou rampu jedině rádi,“ informuje Jan Sedlák.

Kvalitní stádo, bezproblémový odbyt  

Bronzová příčka ve Farmě roku 2017 - Kozí farma SedlákV dojné sezóně, která trvá od března zhruba do listopadu, činí denní produkce mléka na farmě až 400 litrů. Základní stádo čítá aktuálně 160 bílých krátkosrstých koz, které využívají pastviny v chráněné krajinné oblasti Moravský kras, kde jsou pod dohledem pastevce a jeho psích pomocníků. K zajištění krmivové základny je potřebná veškerá výměra, kterou Sedlákovi obhospodařují, jde o 30 ha trvalých travních porostů a deset hektarů orné půdy. „Nakupujeme jedině minerály a sůl, krmné směsi si mícháme sami dle vlastní receptury,“ říká spokojeně hospodář.

Stádo je zapojeno do kontroly užitkovosti, kterou zajišťuje členská organizace ASZ ČR - Svaz chovatelů ovcí a koz. Při každoročním vyhodnocení chovů v kategorii nad 40 kusů koz daného plemene se farma Sedlákových pravidelně umisťuje na předních příčkách, např. v roce 2016 na třetí. Ze strany ostatních chovatelů je tak o nákup plemenného materiálu z tohoto chovu velký zájem.

Být v centru dění

Jan Sedlák je v rámci Svazu chovatelů ovcí a koz velmi aktivní, několik let byl jeho místopředsedou, v současné době působí ve vedení obchodní společnosti této organizace - Oveka, je i dlouholetým členem hodnotitelské komise na nákupních trzích kozlů a beranů a v neposlední řadě zasedá v Radě Plemenných knih koz. 

 „Být v centru dění a vědět tak nejen o všem aktuálním, ale zároveň mít i možnost něco z pozice člověka s dlouholetými zkušenostmi v oboru ovlivnit a třeba i pozitivně změnit, považuji za velmi důležité,“ myslí si Jan Sedlák.

Anonymita obchodních řetězců ne

Bronzová příčka ve Farmě roku 2017 - Kozí farma SedlákUrčitým specifikem šošůvecké kozí farmy je dlouhá tradice výroby mléčných produktů. Sedlákovi začínali s finalizací produkce v roce 1992, tedy v době, kdy to ještě zdaleka nebylo obvyklé, stejně tak s prodejem přímo z farmy. „Zpočátku jsme zpracovávali maximálně 100 litrů kozího mléka denně a sortiment byl zaměřen hlavně na čerstvé kozí sýry, mléko a kefír. Dnes je portfolio našich výrobků daleko širší, zahrnuje i archivní sýr, brynzu, tvaroh, žervé, dětmi velmi oblíbené sladké krémy, jogurtové mléko, syrovátku, nabízíme i dva druhy klobás, vysočinu a paštiku, které si ovšem z námi dodaného masa necháme vyrábět. Novinkou je třeba sýr na grilování, šlo o nápad našich zákazníků, jejichž názory a požadavky jsou pro nás naprosto zásadní. Však také přímo na koncového spotřebitele cílíme, anonymita obchodních řetězců nás neoslovuje,“ informuje Eva Sedláková.

Od školek až po domovy důchodců

Bronzová příčka ve Farmě roku 2017 - Kozí farma SedlákVětšina mléčných a masných dobrot tak směřuje do menších prodejen nejen na jihu Moravy, kam je Sedlákovi buď sami zavážejí, nebo si pro ně do Šošůvky jezdí osvědčení distributoři.  Nemalé procento z celkového objemu výrobků se ale prodá v obchůdku přímo na farmě, kam směřují stálí zákazníci, ale i spousta turistů objevujících přírodní krásy Moravského krasu.  Ti mají často zájem kozí produkty nejen ochutnat, ale i se něco dozvědět o jejich výrobě takzvaně „z pole na talíř“. K tomu slouží exkurze na farmě, které jsou specialitou výřečného a společenského pana Sedláka. Spokojeni a obohaceni novými znalostmi pak odjíždějí jak děti školou ještě nepovinné, tak party důchodců.

Nezbytná zastupitelnost funguje

Bronzová příčka ve Farmě roku 2017 - Kozí farma Sedlák„Někdy není zrovna snadné vše ukočírovat - rostlinnou výrobu tak, abychom pro celé stádo zajistili optimální krmné dávky, produkci mléka, jeho zpracování a pak zobchodování. Naštěstí u nás funguje potřebná zastupitelnost, kterou zajišťuje syn Jan, dcera Vendula, máme i dva zaměstnance, jednoho na plný a druhého na poloviční úvazek,“ vysvětluje Jan Sedlák.

Mužská část rodiny na šošůvecké farmě má na starosti kompletní prvovýrobu po nadojení mléka, ženské osazenstvo pak jeho zpracování a prodej na farmě. „Marketing a logistiku řešíme s manželkou společně, to by jinak nešlo,“ usmívá se pan Sedlák.

Stoprocentně poctivě a s láskou

A nešlo by ani, aby svou práci, již mnoho let zcela neoddělitelnou od života a fungování celé rodiny, nedělali stoprocentně poctivě a s láskou. To je jejich hlavní devíza, díky které neváhají na kozí farmu rodiny Sedlákových jezdit spokojení zákazníci pravidelně i desítky kilometrů. Jezdí nejen pro svou porci oblíbených čerstvých pochoutek, ale třeba i obhlédnout stádo a prohodit pár slov s lidmi, kteří se v tom, co dělají, doslova našli. A tak více než dvě stě let trvající tradice hospodaření sedláků s malým i velkým S na usedlosti s číslem popisným 45 v Šošůvce úspěšně pokračuje…

Šárka Gorgoňová, vedoucí mediálního oddělení ASZ ČR


Přečteno: 864x