Komise vybírala
„Do soutěže se přihlásilo jedenadvacet farem, jejichž majitelé jsou členy asociace a hodnotitelská komise každou posuzovala v několika oblastech, jako jsou vzhled farmy, ekonomické výsledky, zapojení rodiny, výhled do budoucnosti a podobně,“ uvedl tajemník asociace Jaroslav Šebek.
Pokračoval v tom smyslu, že právě farma Smolíkových je zajímavá tím, že se nebáli jít do dalších aktivit a koupit další statek, kde chovají masný skot aberdeen angus.
„Z ocenění máme radost, diplom zarámujeme a dáme do naší restaurace. Určitě nám to zvýší prestiž,“ uvedl včera zeť majitele farmy Pavel Přenosil, který se stará o administrativní i organizační stránku celého podnikání.
Penzion a chov
Vedle penzionu Mlýnský dvůr, kde pracují tři dcery majitele a jeho manželka, ještě rodina chová v Majdaleně, kde koupila bývalou býkárnu a seník, asi 70 kusů masného skotu aberdeen angus.
„Máme i ovce, ale jejich chov jsme museli zredukovat, neboť na vlnu se nevyplatí, to nám firma nabízí 9 korun za kilogram a ještě ne v penězích, ale v naturáliích, tedy různých pokrývkách a podobně. Momentálně máme třicet bahnic masného plemena a asi 30 jehňat, které nám hlavně spásají trávu kolem statku. Jehňata potom připravujeme na objednávku na rožni. V kuchyni také připravujeme steaky z našeho skotu,“ pokračoval Přenosil.
Farma má také na několik svých produktů certifikát „bio“.
Podle Přenosila se velice prolíná jak zemědělské hospodaření, tak i restaurace. „V období, kdy zemědělství čeká na dotace, tak vše táhneme z penzionu a v zimě, kdy už dotace dorazily a není turistická sezona, tak pomáhá přežít zemědělství,“ dodává na adresu podnikání Přenosil.
Autor: Lenka Novotná, 8.1.2008 Jindřichohradecký deník