Ostravská muzejní noc v zemědělském muzeu

Sdílejte článek
Ostravská muzejní noc v zemědělském muzeu

V sobotu 28. 8. 2021 se uskuteční dvanáctý ročník kulturního festivalu Ostravská muzejní noc. Společné zahájení se uskuteční v 17.30 na Prokešově náměstí před budovou Nové radnice. Až do pozdních nočních hodin vám otevřeme dveře do 22 ostravských institucí a organizací, které se věnují kultuře i vzdělávání.


17.00–24.00 VOLNÁ PROHLÍDKA EXPOZIC A VÝSTAV– Jindřich Štreit a lidé v zemědělství– Zemědělská technika– Výstava 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích– Depozitář potravin– Galerie českých potravin

18.00 BESEDA S JINDŘICHEM ŠTREITEMVýstava fotografií Jindřich Štreit a lidé v zemědělstvíVzpomínky fotografa na období, kdy pracoval v podniku Státní statky Bruntál (oborový podnik, odštěpný závod 08 Rýžoviště).

20.00–24.00 NOČNÍ SMĚNA

Které stroje o žních pracují i v noci?Dnes probíhají zemědělské práce nikoli výjimečně i v noci, včetně např. setí. V expozici zemědělské techniky si po setmění můžete prohlédnout mlátičky a kombajny, které jsou podstatné pro efektivní sklizeň.

Co se děje v pivovaru po setmění?V nepřetržitém provozu jela varna a spilka. Na třísměnný provoz pracovala sladovna a stáčírna do lahví. Dále kotelna, strojovna a údržba. Práce v pivovaru měla i určitá specifika vycházející z povahových vlastní prvního sládka. Ten pedanticky vyžadoval čistotu v provozu a brzy ráno, často ještě za tmy obcházel jednotlivé provozy a zjišťoval stav práce.

TAJEMSTVÍ MLÉKA 17:00–20:00

Pojďte s námi poodhalit tajemství mléka a zkusit odpovědět na otázky:Kolik mléka musím denně vypít? Je mléko zdravé?Kolik mléka je potřeba na výrobu jogurtu nebo sýru? Kdo nám krade vápník?

CO VŠE SI MŮŽETE VYZKOUŠET?

  • výroba sýřeniny – pomocí kyselé hydrolýzy se mléko srazí – výsledek sladký sýr (tvaroh) a syrovátka
  • povrchové napětí mléka – barevná duha na povrchu mléka pomocí potravinářského barviva a saponátu
  • pH mléka a porovnání s vybranými nápoji – pomocí pH papírku změření pH mléka, vody, octu, coly….
  • senzorická analýza – účastníci určují podle senzorických vlastností o jakou komoditu se jedná (mléko, voda….)
  • hledání ztraceného vápníku – význam vápníku v mléce – ukázka odvápněné kosti a vysvětlení významu vápníku pro lidský organizmus

Program ve spolupráci s fakultou technologickou Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.Ústav analýzy a chemie potravin – Ing. et Ing. Anna Adámková, Ph.D.

Více informací naleznete zde.

Zdroj: Ostravskamuzejninoc.cz

Přečteno: 315x