17.00–24.00 VOLNÁ PROHLÍDKA EXPOZIC A VÝSTAV– Jindřich Štreit a lidé v zemědělství– Zemědělská technika– Výstava 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích– Depozitář potravin– Galerie českých potravin
18.00 BESEDA S JINDŘICHEM ŠTREITEMVýstava fotografií Jindřich Štreit a lidé v zemědělstvíVzpomínky fotografa na období, kdy pracoval v podniku Státní statky Bruntál (oborový podnik, odštěpný závod 08 Rýžoviště).
20.00–24.00 NOČNÍ SMĚNA
Které stroje o žních pracují i v noci?Dnes probíhají zemědělské práce nikoli výjimečně i v noci, včetně např. setí. V expozici zemědělské techniky si po setmění můžete prohlédnout mlátičky a kombajny, které jsou podstatné pro efektivní sklizeň.
Co se děje v pivovaru po setmění?V nepřetržitém provozu jela varna a spilka. Na třísměnný provoz pracovala sladovna a stáčírna do lahví. Dále kotelna, strojovna a údržba. Práce v pivovaru měla i určitá specifika vycházející z povahových vlastní prvního sládka. Ten pedanticky vyžadoval čistotu v provozu a brzy ráno, často ještě za tmy obcházel jednotlivé provozy a zjišťoval stav práce.
TAJEMSTVÍ MLÉKA 17:00–20:00
Pojďte s námi poodhalit tajemství mléka a zkusit odpovědět na otázky:Kolik mléka musím denně vypít? Je mléko zdravé?Kolik mléka je potřeba na výrobu jogurtu nebo sýru? Kdo nám krade vápník?
CO VŠE SI MŮŽETE VYZKOUŠET?
- výroba sýřeniny – pomocí kyselé hydrolýzy se mléko srazí – výsledek sladký sýr (tvaroh) a syrovátka
- povrchové napětí mléka – barevná duha na povrchu mléka pomocí potravinářského barviva a saponátu
- pH mléka a porovnání s vybranými nápoji – pomocí pH papírku změření pH mléka, vody, octu, coly….
- senzorická analýza – účastníci určují podle senzorických vlastností o jakou komoditu se jedná (mléko, voda….)
- hledání ztraceného vápníku – význam vápníku v mléce – ukázka odvápněné kosti a vysvětlení významu vápníku pro lidský organizmus
Program ve spolupráci s fakultou technologickou Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.Ústav analýzy a chemie potravin – Ing. et Ing. Anna Adámková, Ph.D.
Zdroj: Ostravskamuzejninoc.cz