„Letos se ještě víc než kdy jindy potvrdilo, že hodnotit kvalitu úrody hroznů má smysl až tehdy, kdy je jich většina sklizena. Ještě v červenci a na začátku srpna to nevypadalo dobře, od poloviny srpna se ale počasí zlepšilo, bylo hodně slunečního svitu, chladnější rána. Tedy přesně počasí, které réva potřebuje,“ poznamenal Chlad.
Upozornil, že sklizeň v Evropě poznamenaly nejen jarní mrazy, ale i krupobití a sucho a tradiční země jako Francie, Itálie nebo Španělsko letos očekávají jednu z nejnižších sklizní ve srovnání s dlouhodobým průměrem.
Letošní vinobraní v České republice začalo přibližně 20. září, v současné době je sklizeno 80 procent hroznů. Sklizeň bude pokračovat do konce října, některé pozdnější odrůdy se budou sklízet i v listopadu.
„Kvalita hroznů je velmi vysoká. Hrozny mají v letošním roce obecně vyšší obsah kyselin, ale s ohledem na dobrý poměr kyseliny vinné ku kyselině jablečné a také nižší pH a vysokou cukernatost a vyzrálost by mohl být tento ročník patřit k ročníkům velmi zajímavým. Hrozny napadené ušlechtilou šedou hnilobou, by mohly dát základ vínům vysoké kvality,“ dodal Chlad.
Vinaři připomínají, že termíny vinobraní se letos vrátily k obvyklým termínům, z nichž v posledních několika velmi teplých letech vybočily. „Začátek sklizně v polovině září býval naprostým standardem v 80. i v průběhu 90. let minulého století. Až v posledních letech se začátek posunul už do srpna,“ podotkl hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.