Z vlastní sóji a slunečnice lisuje Roman Koutek olej

Deník.cz
Sdílejte článek
Z vlastní sóji a slunečnice lisuje Roman Koutek olej

Rodina soukromého zemědělce Romana Koutka hospodaří v olomoucké městské části Topolany už několik generací. Kromě řepky, pšenice a ječmene pěstují také sóju, hrách a nově dokonce i slunečnici. Ze sóji začal Roman Koutek v loňském roce lisovat olej, letos nabídku rozšířil ještě o řepkový a slunečnicový, a do budoucna počítá také s olejem konopným.

Soukromý zemědělec Roman Koutek hospodaří v Topolanech a okolí na přibližně 80 hektarech půdy. Zhruba polovina pozemků je vlastních, zbytek si pronajímá. „Pěstuji hlavně řepku, pšenici, ječmen, sóju a hrách. Letos jsem poprvé zkusil také slunečnici. Cukrovou řepu ani kukuřici nedělám, protože to jsou plodiny, které už bych z časových důvodů nezvládal zaset ani sklidit. A já se o všechno chci starat sám, nemám žádné zaměstnance,“ vysvětlil předseda Asociace soukromého zemědělství v okrese Olomouci.
 
Sóju pěstuje už přes deset let na osivo, které pak dodává odběratelům. V loňském roce se poprvé pustil do zpracování vlastní úrody. Sojové boby lisuje zastudena a získaný olej pak šetrně filtruje. „Jako jediní v České republice tímto způsobem zpracováváme vlastní sóju. Stejným způsobem vyrábíme také řepkový a slunečnicový olej a uvažuji ještě o zpracování konopí. Produkce olejů je doplněk k mé rostlinné výrobě. Léta už členům naší asociace říkám, že by měli svou práci dotáhnout až do konečného produktu, aby to nebylo jen o komoditách a jejich prodeji. Snažím se je v tomto směru inspirovat,“ popsal Roman Koutek.
Panenské oleje zákazníkům nabízí takzvaně ze dvora a prodává je rovněž na farmářských trzích a v prodejnách přátel a známých, kteří se také věnují zemědělství. „Naše oleje je možné koupit například v Levandulovém bistru na Horním náměstí v Olomouci nebo Zlaté Farmě ve Štětovicích na Prostějovsku. Postupně se ukazuje, že přibývá lidí, kteří mají o regionální produkty zájem, naše práce tak dostává další význam. V regionu chybí průmysl na zpracování olejů. V Olomouci je jedna obrovská firma a pak už je jen naše domácí olejárna a nic mezi tím,“ poznamenal zemědělec.
 
O tom, že se mu v zemědělství daří, svědčí také ocenění Zemědělec Olomouckého kraje za rok 2021, které před pár dny získal. „Kdybych si měl ještě někdy vybírat, šel bych do tohoto oboru znovu. Vždycky jsem si chtěl o všem v životě rozhodovat sám a podnikat sám na sebe mi maximálně vyhovuje. V zemědělství pracoval můj otec, vždycky jsem k tomu měl vztah. Mám dva syny a doufám, že jim podnikání jednou budu moci předat. Generační obměna na farmách a statcích je velmi důležitá. Rodinné podnikání by si zasloužilo podporu, v asociaci o tom vedeme velké debaty a chystáme legislativní návrh,“ dodal Roman Koutek.
 
Autorka: Magda Vránová
Přečteno: 1 028x