Kino Art v Ostravě promítne nový dokument o soužití vlků a pastevců

Sdílejte článek
Kino Art v Ostravě promítne nový dokument o soužití vlků a pastevců

Počet vlků v České republice v posledních letech narůstá. Také v pohraničních Beskydech se rozmnožuje několik vlčích smeček. Chránění vlci se ale mohou stát problémem pro pastevce, pokud zaútočí na jejich hospodářská zvířata. Ta jsou totiž bez vhodného zabezpečení pro vlky snadnou kořistí. Film Beránek a vlk, který v úterý 16. listopadu v 19 hodin promítne kino Art v Ostravě, představuje cesty k soužití vlků a chovatelů. Po projekci bude navíc následovat diskuze s chovatelem ovcí z Bystřice nad Olší, koordinátorem Vlčích hlídek v Beskydech a zoologem Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Inspirací pro dokument se stali nejen čeští farmáři, ale také pastevci z Itálie či Španělska, kde lidé vlky nikdy zcela nevyhubili. V některých oblastech se tu tak už po staletí pasou ovce v blízkosti vlčích teritorií. Film představuje příběhy chovatelů z Broumovska i Krušných hor, kteří jsou návratem vlků zaskočení a hledají způsoby, jak s nimi koexistovat. Zavádí diváky ale i do španělské provincie León, kde se místní pastevec Gregorio věnuje chovu španělských mastinů. Udržuje tak dlouhodobou tradici, kterou po staletí formovala neustálá přítomnost vlků i medvědů v místní krajině.

Snímek zobrazuje i zkušenosti z Itálie a inspirativní spolupráci ochránců přírody a farmářů. Ta spočívá především v pečlivém monitoringu výskytu vlků v okolí pastvin a ve vytváření individuálních řešení pro každého chovatele na míru. Pro natáčení se podařilo získat i rozhovor s autorem nejcitovanější biografie o vlcích, významným italským zoologem Luigim Boitanim.

Projekce v kině Art bude pro veřejnost zdarma. Po filmu navíc následuje diskuze, která divákům přiblíží soužití vlků a chovatelů v Beskydech. Na dotazy z publika budou odpovídat tři hosté. Pozvání přijal chovatel ovcí z Bystřice nad Olší Roman Cieślar, koordinátor Vlčích a Rysích hlídek v Beskydech Hnutí DUHA Michal Bojda a zoolog Správy CHKO Beskydy Václav Tomášek. 

Michal Bojda, koordinátor Vlčích hlídek a Rysích hlídek v Beskydech, k promítání uvedl:

„V Beskydech a Javorníkách se v posledních letech pohybuje několik vlčích smeček. Výskyt vlků v našem regionu s sebou bohužel přináší riziko napadení stád ovcí, která často nejsou dostatečně zabezpečená. Inspiraci, jak svá stáda ochránit před útoky šelem, mohou chovatelé zhlédnout také v tomto filmu. Jeho výhodou je, že ukazuje nejen příklady zabezpečení od jiných chovatelů z Česka, ale i ze zahraničí, kde je zatím zkušeností s ochranou stád přece jen víc.”

Kontakty:

Anna Řezníčková, administrátorka online aktivit Šelmy.cz

Email: anna.reznickova@hnutiduha.cztel.: 773 677 055 

Přílohy:

  1. Trailer k dokumentu je dostupný zde.

  2. Plakát a fotografie z filmu jsou dostupné zde.

Zdroj: Selmy.cz

Přečteno: 939x