Strategický plán: Kalkulačka pro redistribuci 30 % včetně dopadových porovnání

Jaroslav ŠebekJaroslav Šebek
Sdílejte článek
Strategický plán: Kalkulačka pro redistribuci 30 % včetně dopadových porovnání

V níže uvedené tabulce si může každý zemědělec podle své výměry rychle srovnat, kolik dotací na přímých platbách získá dle návrhu ASZ ČR a na kolik mu to vychází dle současného návrhu Strategického plánu z dílny ministerstva zemědělství pod vedením ministra Tomana. Kalkulačku jsme představili včera na jednání s panem ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou a také jsme mu ji zaslali.

Podle našeho názoru mělo být zpracování alespoň základní analýzy finančních dopadů Strategického plánu na úrovni jednotlivých podniků již loni automatickým výstupem z MZe. Současně přikládáme grafické výstupy ÚZEI k dopadům jednotlivých variant redistribuce. 

Z kalkulačky i z přiložených grafů  vyplývá, že není vůbec vhodné použít a aplikovat současný návrh MZe Strategického plánu a že je naopak  pro splnění vládního prohlášení o podpoře malých a středních podniků v zemědělství jednoznačně  nejvhodnější varianta s redistribucí 30 %. Jde o variantu v nejvyváženější formě, a to nejenom vzhledem  k výši provozních dotací, ale také především k vyrovnávání čisté přidané hodnoty - ČPH/ pracovníka  v jednotlivých velikostních skupinách podniků, které zabezpečí nejlepší ekonomické podmínky pro životaschopnost všech velikostních skupin podniků.

Redistribuce 30 % také přímo podpoří a navýší provozní podpory do všech současných  citlivých sektorů  včetně podpor do podnikových výrobních specializací tak, že žádoucím způsobem více vyrovná nebo upraví a podpoří jejich ekonomickou životaschopnost vyjádřenou ČPH/pracovníka.  

Přímé platby_ kalkulačka.xlsx

Redistribuce 30 % - dopady na podniky a citlivé komodity.pdf

Věříme, že počítáme správně.

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, předseda ASZ ČR

Ing. Jan Štefl, místopředseda ASZ ČR 

Přečteno: 2 740x
Katalog farem