Předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu

Sdílejte článek
Předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu

Nová vláda mění vyplácení dotací pro zemědělce po roce 2023 a zemědělskou politiku na dalších pět let. Jsou tyto změny výsměchem všem zemědělcům, jak tvrdí Agrární komora a Zemědělský svaz? Nebo jde jen o úpravu politiky, která dlouhodobě zvýhodňovala velké agropodniky na úkor menších farmářů? Hostem redaktora Tomáše Pancíře v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl dnes v podvečer předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek.

Koaliční vláda počítá s tím, že 23 procent přímých plateb půjde na takzvané první hektary, minulá vláda počítala jen s deseti procenty. Posílená má být podpora ekologického zemědělství a investiční dotace mají mít maximální limit 30 milionů korun. Jak velká část zemědělců si díky návrhu přilepší?

Myslíme si, že většina. Zpracovali jsme si to do tabulky dopadů, kterou máme zveřejněnou i na našich webových stránkách. Museli jsme tak učinit i proto, že oficiální místa jako třeba ministerstvo zemědělství nic takového neudělaly. Tvrdíme, že pokud bychom aplikovali sedm návrhů, které jsme zaslali koaliční radě, poslancům a předsedům, tak by se pomohlo drtivě většině zemědělců až do velikosti 1800 hektarů, což je naprostá většina všech zemědělců.

Ale když vezmeme to, co prošlo, máte už dopočítané tyto dopady? Jak velké části zemědělců by toto pomohlo?

Musím se přiznat, že ne, dozvěděli jsme se to až ráno. Ale řeknu rámcově – návrh tak, jak byl přijat, je rozhodně krok správným směrem, určitě to pomůže. A těm menším zemědělcům se přidá zhruba dva tisíce korun na hektar. Celkově to bude mít pozitivní efekt skutečně i pro ty větší farmy, které mají až dva tisíce hektarů. Takže není to tak, že by tímto opatřením došlo k poškození velkých.

Zatím jsme mluvili o dopadech na zemědělce, ale pojďme se na to podívat očima spotřebitele. Co koaliční návrh ve svém důsledku může znamenat pro spotřebitele? Agrární komora varovala, že návrh povede k výrazné ztrátě produkce potravin. Vylučujete to?

Musím říct, že pro to nejsou žádné důkazy, skoro bych nazval, že to jsou poplašné zprávy. Agrární komora mluví o tom, že zastupuje členy, kteří produkují 80 procent potravin. Nevím, kde si to vycucali z prstu. Ale jestli tyto minimální změny mají tak rozkolísat současné zemědělství postavené zejména na velkých firmách, tak to je přece zásadně špatně. A už právě to chce změnu, abychom do struktury pustili jiné typy podniků, které nebudou tak citlivé na takový pokles dotací.

Dlouhodobě prosazujete větší přerozdělování dotací ve prospěch malých zemědělců. Proč je to podle vás správně? Nemělo by být pro rozdělování dotací rozhodující to, co a jak žadatel dělá bez ohledu na jeho velikost?

Musíme si uvědomit, že dnes dotace pro zemědělskou praxi musí být odpoutány od produkce, protože by naopak vznikal další tlak na nadprodukci. Podporujeme, aby peníze šly menším a středním zemědělcům, a to zejména z toho důvodu, že pokud se mají přerozdělovat peníze veřejných poplatníků, tak musejí jít nejúčelnějším směrem. A dotace do zemědělství jsou určené na to, aby se zlepšovalo životní prostředí, aby byla podpora příjmů v rámci rodiny farmáře, protože tak je nastaven celý mechanismus společné zemědělské politiky. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale vyplácet desítky milionů korun nějakým oligarchům není rozhodně účel společné zemědělské politiky.

Celý rozhovor s předsedou ASZ ČR Jaroslavem Šebkem si můžete přečíst zde:

Dvacet minut Radiožurnálu

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Rozdílné reakce vyvolaly úpravy nastavení zemědělských dotací, na kterých se v tomto týdnu shodla nová vládní koalice. Ta nakonec nestaví strop pro přímé dotace pro velké podniky. Menší farmáři ale z dotací dostanou větší podíl. Jaké důsledky pro české zemědělství bude nový návrh mít? Povede ke zdražení a k poklesu produkce českých potravin? A změní na aktuálním návrhu něco odpor Agrární komory a Zemědělského svazu? Dnešním hostem Dvaceti minut Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus je předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek. Dobrý den. Vítejte v našem studiu.

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

I já vás zdravím srdečně a moc děkuju za pozvání.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Koaliční návrh počítá s tím, že 23 % přímých plateb půjde na takzvané první hektary. Minulá vláda počítala jen s 10 %. Posílena má být podpora ekologického zemědělství, a to až na 20 tisíc korun za hektar a investiční dotace mají mít maximální limit 30 milionů korun. Zatímco Agrární komora a Zemědělský svaz proti tomuto návrhu nové koalice protestuje, vaše Asociace soukromých zemědělců ho přivítala. Jak velká část zemědělců si podle vašich propočtů díky tomuto návrhu přilepší?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

My si myslíme, že většina. My jsme si to zpracovali do takové tabulky těch dopadů, kterou máme zveřejněnou i na našich webových stránkách Asociace soukromého zemědělství. Museli jsme tak učinit v podstatě i proto, že oficiální místa, jako třeba ministerstvo zemědělství, nic takového jakoby neudělaly. A to se nám zdá jako určitě problém, který by chtělo napravit a případně i třeba naše čísla opravit, pakliže by byly špatně. Ale my tvrdíme, že pokud bychom aplikovali zhruba 7 návrhů, které my jsme zaslali koaliční radě a potom koneckonců vlastně i všem poslancům a předsedům stran, aby se na to podívali, tak pokud by k tomuto takto došlo, což tedy nedošlo, tak by vlastně se se pomohlo drtivé většině zemědělců až do velikosti 1 800 hektarů, což skutečně je naprostá většina všech zemědělců.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Což ale bylo hypoteticky, kdyby prošlo to, co vy jste navrhovali. Vy sám jste před chvílí říkal, že všechno neprošlo. Když vezmeme to, co prošlo. Máte už propočítané dopady toho, jak velké části zemědělců by tohle pomohlo?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Musím se přiznat, že úplně ne, že na tom pracujeme, protože ty události jsou velice hektické. My jsme se to vlastně dozvěděli včera ráno tou tiskovou zprávu z ministerstva a od té doby…

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Pardon. Ona ta dohoda je z úterního večera, takže…

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

No, ale někdy, já nevím, asi někdy v noci a my jsme se to dozvěděli skutečně až ráno. A od té doby prostě je to mediální smršť. A taky jsme měli tiskovou konferenci, kde jsme ty věci prezentovali. Já řeknu rámcově. My si myslíme, že ten návrh. tak jak byl přijat, tak nebo to, co se přijalo, tak rozhodně je správné, je krok správným směrem a že to určitě pomůže, těm menším zemědělcům se přidá zhruba 2 000 korun na hektar a celkově to bude mít pozitivní efekt, až skutečně i pro ty větší farmy, který mají až těch 2 000 hektarů. Takže není to tak, že by tímto opatřením došlo k poškození těch velkých, jo.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Vy říkáte 2 000 na hektar. Když to dáme a srovnáme, protože asi ne všichni naši posluchači vědí, kolik dostávají zemědělci teď na hektar, tak o kolik je to víc? Je to o 5, o 10 %? Dá se to takto říct?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Je to tak, že zhruba v této době je, tam ono ta přímá platba má několik složek a zhruba v této době dělá 5 100 korun. A teďko by to bylo po tom návrhu té redistribuce o 2 000 více.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

To znamená o nějakých 40 %?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Ne, ne, ne. O 23 % to tam to tam je navýšení.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Tak vy jste říkal, že to ještě tedy nemáte dopočítané. Agrární komora, ta reagovala včera na ten návrh tím, že podle nich znevýhodní ten návrh všechny zemědělce nad 150 hektarů. Vy tedy s tím nesouhlasíte? Vy si myslíte, že i ti, kteří mají více než 150 hektarů, tak na tom mohou vydělat?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Ano. Protože součástí té dohody by mělo být ještě to, že, o tom se moc nemluví, je to, že bychom měli zpátky přesunout takový balík podpor na trvalé travní porosty, které se měly platit z prvního pilíře, které právě jsou administrovány v těch přímých platbách. To znamená, že to je zhruba dalších 700 korun na hektar. Takže vlastně tím, že my jsme skutečně do toho strategického plánu takhle zasáhli úspěšně, tak jsme zas zachránili 700 až 1 000 korun všem zemědělcům z hektaru. Takže naopak jsme tomu pomohli.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Ještě k těm dopadům na větší, ale i menší firmy. Někteří zástupci velkých zemědělských podniků tvrdí, že ten návrh nakonec poškodí i rodinné farmy i ty menší farmy. Třeba zástupci zemědělského holdingu Lukrom ze Zlínska dnes pro ČTK uvedli, že když půjde na ty první hektary, tak velká dotace, jak tedy koalice navrhuje, tak majitelé potom nebudou chtít půdu dál pronajímat pro zemědělství, nechají si ji vydat zpět, budou na ní naoko hospodařit, aby získali ty dotace. A to, že povede k tomu, že vlastně všichni včetně rodinných farem budou přicházet o půdu, na které by opravdu něco pěstovali. Není tohle to logická námitka? Nemůže to k tomu vést?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Zdánlivě to vypadá, že třeba ano. Ale já musím tyto pseudoargumenty odmítnout. Skutečně to jsou, to jsou, to je dojemná péče těchto podniků o rodinné farmy. V životě se o ně nezajímali. V životě jim nepomohli a všechno to nastavení, kterým tyto podniky pomáhaly na ministerstvu zemědělství, tak jak to má vypadat, tak v podstatě vždycky rodinné farmy dávaly stranou. A já musím říct…

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Pardon. Ale proč to tak to podle vás nemůže fungovat?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Hned na to odpovím. Protože cílem přece je, aby co nejvíce zemědělců hospodařilo na vlastní půdě. To znamená, že my naopak kvitujeme, pokud se k dalšímu hospodaření rozhodnou další subjekty. A to přeci je zájem České republiky. Protože vemte si, že tady máme v České republice pouze 30 000 zemědělských podnikatelů na celou tuto plochu, a to je strašně málo.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Pardon, že do toho skáču, ale nemůže to být tak, jak říkají zástupci Lukromu, že ti zemědělci tam budou podnikat jenom na oko? Což mimochodem je věc, na kterou třeba v České televizi tento týden upozornil i prezident Agrární komory, že ty dotace se dávají na hektar, nikoliv na produkci. Nehrozí, že tu půdu si vezmou zpátky a bude to opravdu jenom na oko, ale fakticky se tam nic nebude produkovat?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

No, já jsem moc omlouvám, ale já na to odpovím větou, podle sebe soudím tebe, jo. Prostě to k tomu nejsou žádné argumenty nebo prostě to jsou naprosto neopodstatněné domněnky, protože přece vedle těch vedle podmínek pro dotace ještě tady existují podmínky pro každého podnikatele. Takže ty dotace jsou svázány s tím, že ten člověk podniká, vykazuje nějakou evidenci, platí daně, dělá spolu spoustu dalších opatření. A jestli někdo prostě to takhle by chtěl nějakým způsobem využít, zneužít, tak prostě se mu to nepodaří, protože tu máme přece celou řadu kontrolních orgánů, tak ty nechť pracují. Ale je potřeba nastavit, a o tom to je, nastavit to prostředí, ve kterém bude vyšší motivace pro další subjekty hospodařit. Já netvrdím, že tím prostě přibudou tisíce lidí, ale rozhodně to je krok správným směrem. A pokud se to sváže s dalšími opatřeními, tak skutečně ta motivace přirozená už tam může hrát svoji roli.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Vy jste původně chtěli po vládě, aby přímé dotace zemědělcům takzvaně zastropovala, to znamená, aby tam byla nějaká výše, od které ty velké firmy už je potom dostávat nebudou. Podle ministra zemědělství přitom navýšení plateb tak, jak o tom mluvíme, o těch 23 % na první hektary, už to zastropování není třeba. Souhlasíte s tím, nebo to budete dál požadovat, aby k tomu zastropování došlo?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

No, částečně to pravda je. Pakliže by tam do toho pasovalo i odpočítávání mzdových nákladů. Protože skutečně je pravda, že pokud by se tam zavedl tento parametr, že se budou odpočítávat mzdové náklady těch v daných podnicích, tak ten efekt zastropování by se vlastně vyrušil, zeliminoval. Proto my jsme chtěli zastropování bez odpočtu mzdových nákladů a stále na tom trváme. Už jednak proto, že to pomůže většině zemědělců v tom, že právě se z tohoto balíku ušetří peníze a mohou se rozdělit nějakým potřebnějším směrem. Ale hlavně taky dneska už platí to, že je to ve vládním programu, takže my trváme na splnění těchto vládních slibů a bereme to tak, jako že to je, že ta dohoda, ke které došlo, tak byla asi v aktuální chvíli maximálně možná, ale není to tak, jako že bychom na tom přestali trvat. Trváme na tom dál.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek je dnešním hostem Dvaceti minut Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus. Zatím jsme mluvili o dopadech na zemědělství a zemědělce, ale pojďme se na to podívat očima spotřebitele. Co ten koaliční návrh ve svém důsledku může znamenat pro spotřebitele? Agrární komora včera varovala, že ten návrh povede k výrazné ztrátě produkce potravin. Vylučujete to?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Já musím říct, že pro to nejsou žádné důkazy. Já bych to skoro nazval, že to jsou poplašné zprávy. Protože tady prostě Agrární komora mluví o tom, že zastupuje členy, kteří produkují 80 % potravin. Já nevím, kde si to vycucali z prstu, když to takhle řeknu.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Podle našich propočtů, jaké procento zástupci nebo členové Agrární komory produkují, když zpochybňujete těch 80 %?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Ano. Zásadně s tím nesouhlasím. A hlavně i kdyby to tak bylo, to neznamená, že přece, nebo jestli je to tak, že těchto pár procent nebo tyto minimální změny mají tak rozkolísat to současné zemědělství postavené zejména na velkých firmách, no tak to je přece zásadně špatně a už právě proto to chce změnu, abychom tam dali nějaké další, abychom do této struktury pustili jiné typy podniků, které prostě nebudou tak jaksi citlivé na to, na takový pokles dotací.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Pardon. Vy teď říkáte, kdyby to tak bylo, chtělo by to změnu. Ale nemůže v tom případě, kdyby to tak bylo, to přinést opravdu tenhle ten efekt, byť třeba dočasně, ale nemůže ten efekt to přinést?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

A teď myslíte efekt?

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Toho poklesu produkce potravin.

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Ne. Určitě ne. My si myslíme, že naopak, že tady je velký potenciál právě v těch třeba těch rodinných farmách, menších, středních a tak dál. Když se podíváte třeba na naše webové stránky, my máme soutěž firma roku, kde krásně prezentujeme již 20 let úspěšné farmy a tam uvidíte, že to jsou farmy, které produkují, a ještě vedle toho plní celou řadu dalších efektů. A jsou to farmy, které dneska dodávají do velkých řetězců, dodávají do internetových obchodů, mají svoje sítě rozvozy, mají svoje, já nevím, farmářské obchůdky a tak dále. Takže produkce je a bude. A toto je skutečně falešný argument. A já si myslím, že to je skoro poplašná zpráva.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Může mít ta změna v rozdělování zemědělských dotací zásadní vliv na cenu některých potravin?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Víte, kolem těch cen je to trochu složitější, protože je tady potřeba říci, že ty ceny komodit jsou, neodpovídají těm skutečným cenám, když bychom to porovnali třeba s náklady a tak dále. Protože samozřejmě do toho vstupuje celosvětový trh, který určuje tu cenu podle toho, jak se kde vyrábí, že jo, takže my na to nemáme úplně přímý vliv. A prostě dneska se skutečně rozevírají nůžky mezi těmi náklady, a to u možnou prodejní cenou, strašným způsobem vyrostly ceny třeba hnojiv, jo, a prostě samozřejmě rostou další, mzdové náklady zejména a tak dále.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Pardon. Chápu dobře, že tak jako tak bude tlak na to, aby ceny potravin rostly?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Určitě, určitě. To musím potvrdit, že ano, tenhle ten směr je.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

O kolik to může být třeba v letošním roce?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

To nejsem schopen říct. Ale já chci říct jakoby podstatnou záležitost, že dneska ta společnost se smířila jaksi s tím, a bohužel i politici na to hřeší, že vlastně ta dotační politika v rámci společné zemědělské politiky vlastně jak si dělá i nebo plní roli takové té sociální, taková ta sociální politika je z toho jaksi cítit. To znamená, že prostě těmi dotacemi, chci říct, se v podstatě zajišťuje přece jenom jako nižší ceny těch potravin. A to není správně. Protože jaké to má potom negativní důsledky? To má důsledky v tom, že vlastně si lidé ani potom té zemědělské produkce jak si neváží. Protože když si vezmete, že 50 % nebo 40 % potravin se vyhazuje, no tak to prostě někde má nějakou příčinu. Já neříkám, že to je jenom kvůli dotacím, ale skutečně je potřeba se připravit na to, že bude muset docházet k narovnání této prostě nevyrovnané situace.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Jinými slovy ke zdražování potravin.

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Bude to muset postupně docházet. Ale není to rozhodně kvůli tomu, že teď došlo k těm změnám. To tedy ne.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Vy dlouhodobě prosazujete větší přerozdělování dotací ve prospěch malých zemědělců. Proč je to podle vás správně? Nemělo by být proto rozdělování přímých dotací rozhodující to, co a jak ten žadatel dělá bez ohledu na jeho velikost?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Musíme si hlavně uvědomit, že dneska dotace pro zemědělskou praxi musí být odpoutány od produkce. Takže to nemůže být podle toho, jo, protože by naopak vzniklo, vznikal další tlak na nadprodukci a vlastně nesleduje se vedle toho ta kvalita, jo. Takže to musíme jasně odpojit od produkce. A máte pravdu, že my podporujeme to, aby ty peníze šly menším a středním, a to zejména z toho důvodu zcela přirozeného a logického, že prostě pokud tady se mají přerozdělovat peníze veřejných prostě nebo veřejné peníze, daňových poplatníků, tak prostě musejí jít nejúčelnějším směrem. A ty dotace do zemědělství jsou určené na to, aby se zlepšilo životní prostředí, aby byla podpora příjmů v rámci rodiny farmáře, protože tak je nastaven vlastně celý mechanismus společné zemědělské politiky. A to, ať se na mě nikdo nezlobí, prostě vyplácet desítky milionů korun nějakým oligarchům, tak to prostě rozhodně není účel společné zemědělské politiky.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Pardon. Ale nemělo by to opravdu být tak, že ta dotace přitom nebo ten, kdo je bude rozdělovat, bude právě řešit to, jestli je to produkce šetrná k životnímu prostředí, jestli ten zemědělec používá hodně hnojiv nebo nepoužívá, jaké podmínky mají zvířata. Neměla by tohle být ta kritéria místo toho, jestli je to rodinná firma, nebo jestli je to větší firma?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Tady musíme vzít ještě v potaz ten aspekt, že právě ten model rodinných farem, to jsou farmy, které žijí v místě, kde pravděpodobně mají své pozemky a ve kterých žijí generačně. Takže vlastně mají největší zájem na tom, aby se tam vlastně hospodařilo udržitelně a oni přirozeně vlastně plní tu roli zlepšování životních podmínek zvířat, lepšího životního prostředí a tak dál.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Pardon. Vy říkáte plní, vy máte nějakou studii, že to tak opravdu je? Není to jenom představa, že to tak bude fungovat? Není možné, že člověk, který bude pracovat ve velké firmě, bude mít k té půdě stejně dobrý vztah nebo možná lepší vztah než někdo jiný?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Nemůže. Nemůže ho mít, protože ten, kdo žije na té rodinné farmě, a samozřejmě my nezpochybňujeme, ať jsou to, ať jsou to jakékoliv další podniky právnické, samozřejmě můžou hospodařit dobře a jistě také hospodaří. Ale přece platí, že když prostě tu půdu dědíte v rámci generací a vidíte na ní a chcete ji předat svému synovi nebo dceři, tak prostě máte na ni úplně jiný zájem, než když vás tam pošle předseda družstva řekne jo, heleďte, udělejte tam todle a támhleto. To prostě je naprosto jasný. A já bych chtěl, aby právě ta budoucí zemědělská politika právě respektovala tuto přirozenou motivaci této skupiny zemědělců. A právě vycházela potom z dalšího nastavení v tom, že tomuto typu prostě udělá lepší podmínky. Ono to nesmí být jenom o dotacích. Musí to být zejména také o snižování byrokracie, protože to je největší problém, který dneska zejména ti menší zemědělci mají. Protože ty jsou na to náchylní. Ty jsou na to citliví, protože ten sedlák na té rodinné farmě prostě musí být jak šéfem, tak prostě tím posledním pracovníkem, protože tam nikoho jiného nemá v rámci, jo, nebo maximálně samozřejmě tu svoji rodinu. To je jasný. Ale prostě nemůže to nikomu zadat, takže tu, takže veškerou tu evidenci a všechny ty kontroly, které na ně chodí, tak on musí vyřizovat. A to je skutečně velmi náročné.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek je dnešním hostem Dvaceti minut Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus. Když se vrátím k tomu úternímu rozhodnutí nové koalice. Vnímáte toto rozhodnutí jako pokus nebo začátek pokusu o zásadní změnu českého zemědělství?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

No, chceme tomu věřit, věříme tomu. Myslíme si, že v podstatě ani jiná cesta nebo jiná šance tu pro koalici vlastně není. Oni prostě nemohou dál pokračovat v tom modelu, který se tady v podstatě 30 let uplatňoval a který je zase jenom prodlužováním tohoto stavu, který tady byl před rokem 89. To znamená odosobněné, zkolektivizovaného zemědělství, které prostě naprosto rozprášilo ty selské rody a ty zemědělce, kteří na tom zcela přirozeně na svém majetku fungovali.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Na druhou stranu vy říkáte, že historicky jsou ty selské rody rozprášené. Můžou se tady objevit znovu?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

No tak my zastupujeme v rámci Asociace soukromého zemědělství 7,5 tisíce subjektů, takže si myslíme, že tam ten potenciál je. A jak to vidíme třeba i na členské základně, a i na tom zájmu, tak jsou i lidé třeba z města, kteří s tím neměli, nebo nemají žádnou zkušenost, tak prostě mají to ve svém nějakém založení, že chtějí začít hospodařit a myslím si, že ten stát by měl připravit takové podmínky, aby to bylo možné. A dosud v tomto režimu to moc možné není. Já samozřejmě přiznávám, nebo kvituji, že je tady nějaká dotační podpora pro ty začínající, ale ono to nemůže být jenom právě motivace dotační. Ono to musí být o tom, že celkově ten prostor podnikatelský bude nějakým způsobem přívětivější z hlediska toho státního aparátu, že skutečně tam nebudou tak šílené kontroly, a tak šílené evidence.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Což mimochodem vláda ve svém programovém prohlášení slibuje, snížení byrokracie v zemědělství. Ještě k tomu směru, cítíte v tom i jakousi snahu o pomstu směrem Agrofertu, tedy firmě, kterou vybudoval Andrej Babiš?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

No, to kdyby to mělo být nějaká pomsta, to by muselo vypadat úplně jinak. To by se právě museli udělat úplně jiná opatření, včetně třeba to zastropování. Ale ono to zastropování, i kdy bylo zavedeno, tak to není žádná pomsta, to je podle našeho názoru naprosto logický krok, ke kterému stejně bude muset dojít. Dřív nebo později. A teď je to jenom taková, teď to jenom takový nějaký mezičas, kdy prostě bylo zřejmé, že ta koalice je pod velkým tlakem a prostě přistoupila jenom k tomuto, jenom k tomuto řešení, které my ale kvitujeme.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Agrární komora a Zemědělský svaz v tomto týdnu uspořádaly demonstraci. Avizovali, že budou jednat o dalších protestech. Ministerstvo zemědělství zároveň oznámilo, že o tom ještě bude jednat, o tom návrhu, o kterém mi teď tady debatujeme. Předpokládáte, že se může změnit ve prospěch těch větších hráčů?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

No, to si neumíme představit, to by byla blamáž to prostě pro tu vládní koalici, to je vůbec nepředstavitelné. Naopak si myslíme, že je tam potřeba dořešit ještě řadu dalších věcí. A pokusit se to posunout tak, aby ty změny byly co nejmasivnější, protože skutečně ten strategický plán, tak jak byl nachystán ti ministerstvem zemědělství pod vedením pana Tomana, tak to byla chytře vymyšlená lest na většinu zemědělců, kdy prostě by se to skutečně tvářilo velice hezky, že tu plníme všechno, co se má, ale prakticky by to bylo přesně opačně a podpořila by se jenom určitá skupina zemědělců.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Co konkrétně ještě budete chtít změnit, když říkáte, že byste to ještě chtěli upravit?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Určitě si myslíme, že je potřeba se bavit o tom, o těch, o tom stropu těch investičních dotací. Tam byla stanovena suma 30 milionů korun.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Vy si představujete kolik?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

No my bysme si představovali míň.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

O kolik?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

No, my si myslíme, že v situaci, kdy těch peněz je čím dál tím méně a je potřeba je použít na celou řadu dalších opatření, a přitom tady funguje Podpůrný garanční a lesnický fond, který vlastně podporuje už spoustu let zemědělce formou podpory úroků z úvěrů, formou bankovních záruk a takovýchto finančních nástrojů, tak to je ten způsob, to je ten mechanismus.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

A v tom případě tedy jaký by měl být ten strop podle vás?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Myslíme si, že by to mohlo být 20 milionů korun a že by neměly čerpat z toho podniky, které jsou takzvaně velké, to znamená nad 250 zaměstnanců a 50 milionů eur obratu.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Vy jste včera mluvil o tom, že se vám dostalo několik výhrůžek od velkých zemědělských společností v téhleté souvislosti, těch jednání, o kterých mluvíme. Můžete konkretizovat, od kterých?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

No, já chci říct to, že tahle, nechci je citovat, nechci je uvádět, ale byly a jsou. A já to přikládám tomu, že to je nějaká, že to je jenom, že to jsou jenom horké hlavy a že to nemyslí vážně. Takže já tomu dávám nějaký prostor, že věřím, že se to uklidní. A pokud by se to neuklidnilo, tak se samozřejmě s tím obrátím na policii.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

To znamená, zatím jste se na policii neobrátil?

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Ne, zatím ne, protože si myslím, že to je jenom nějaká rychlá emoční reakce. Ale opravdu pro Krista Pána tady přece nejde o žádný převrat nebo nějakou likvidaci zemědělství. Naopak to je pár důležitých změn, které prostě jsou naprosto nevyhnutelné a je potřeba je brát vážně a naopak je potřeba se bavit o tom, co je potřeba udělat dál. Protože tento model, na něm je jasně vidět, že prostě nefunguje a ta soběstačnost právě klesá.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Říká dnešní host Dvaceti minut Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus, předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek. Díky, že jste byl naším hostem. Na viděnou. Na slyšenou.

Jaroslav ŠEBEK, předseda Asociace soukromého zemědělství

Moc vám děkuji za pozvání a na shledanou.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

A od mikrofonu Radiožurnálu a Českého rozhlas Plus se loučí Tomáš Pancíř.

Zdroj: Radiozurnal.rozhlas.cz

Přečteno: 1 103x
Katalog farem