Pro mnoho milovníků alternativního mléka je skutečnost, že se výrobou produktu snižuje objem skleníkových plynů a tím i dopad na planetu, rozhodující faktor k nákupu. I tak však musel britský úřad pro kontrolu reklamy nedávno zasáhnout a zakázat spot konkurenčního švédského výrobce ovesného mléka Oatly za to, že jeho „zelená“ tvrzení se nezakládala na pravdě. V reklamním spotu totiž zaznělo, že vyškrtnutí mléčných výrobků a masa z jídelníčku je „největší možnou změnou životního stylu s cílem snížit vlastní uhlíkovou stopu a že se na tom shodují klimatičtí odborníci“.
Nový produkt značky Dug kromě brambor obsahuje rovněž protein z hrachu, řepkový olej a své „mléko“ výrobce popisuje jako „superudržitelné“. Argumentuje rovněž tím, že výroba se uhlíkovou stopou zdaleka nevyrovná produkci klasického kravského mléka. Navíc podle společnosti Veg of Lund je pěstování brambor dvakrát efektivnější nežli ovsa a spotřebuje podle ní také méně vody než například v případě ořechů.
Budoucnost leží v bramborách
„Bramborové mléko má potenciál na trhu nahradit to ovesné,“ potvrzuje Ophélie Buchetová, analytička společnosti Mintel. „Jeho největší výhodou je udržitelnost, nutriční hodnota a v neposlední řadě také chuť,“ dodává.
Klíčem k úspěchu bramborového mléka na trhu jsou však dlouhodobé náklady na jeho výrobu. „Aby se stalo jedničkou mezi alternativními mléky, nemělo by být dražší než to obyčejné kravské,“ dodává Buchetová. Litrové balení bramborového mléka Dug stojí nyní 1,80 libry (53 korun) v porovnání s 80 pencemi (24 korun) za 1,1litrový obal nejlevnějšího kravského mléka, které Waitrose v současnosti nabízí.
Posledním, ale nikoli nedůležitým faktorem obliby alternativ mléka je rovněž jeho chuť. Někteří zákazníci si totiž stěžují právě na ni. Výhodou bramborového mléka je podle výrobce jeho neutrální chuť, takže se může přidávat do kávy nebo čaje, do cereálií anebo s ním vařit beze strachu, že se ulijeme a do pokrmu ho přidáme moc. I tak některé ohlasy na bramborové mléko soudí, že nápoj má trošku slaný „ocas“.
Přestože brambory jsou na nejlepší cestě srazit z pomyslného trůnu rostlinných náhražek mléka oves, mlékaři se zatím nemusejí obávat o oblibu svého produktu. Podíl mlékárenského průmyslu v potravinářství je stále kolem 3 miliard liber, tedy asi 88,5 miliard korun. „Rostlinná mléka proti tomu zatím ukrajují jen 0,2 procenta z tohoto koláče. Premiéra bramborového mléka Dug ale rozhodně může kartami zamíchat,“ soudí podle The Guardianu Bouchetová.