Jak se zachovat jako spotřebitel, v takovéto situaci?“

Především by neměl panikařit a nakupovat potraviny s dlouhou trvanlivostí do zásoby. Jednak se tím vytvoří zbytečný tlak na ještě rychlejší růst cen, jednak lze předpokládat, že po nalezení nějakého řešení na Ukrajině skončí také panika na evropských a světových trzích, a ceny surovin pro výrobu potravin, zejména na burzách, zase poklesnou. Budou ovšem vyšší, než na jaké jsme byli dosud zvyklí, a s tímhle spotřebitel nic neudělá.

„V souvislosti se zprávami o tom, že jenom Rusko a Ukrajina dohromady jsou zodpovědné za produkci 30 procent světové spotřeby pšenice, pravděpodobně bude docházet k panickému výkupu těchto surovin spotřebiteli. Jaké je riziko takového chování?“

Rád bych věřil, že v naší zemi riziko vykupování potravin v maloobchodu prostřednictvím spotřebitelů nehrozí, a také se to téměř neděje, určité riziko ale vidím v nákupech obilovin, ale i dalších zemědělských surovin, od našich zemědělců zahraničními společnostmi. Případně, jak jsem již uvedl, pro spekulativní obchod, což se pro změnu, zatím v únosné míře, již děje.

Soběstačnost České republiky v produkci pšenice, nebo ječmene a řepky je poměrně vysoká. Co se týče pšenice je soběstačnost na 180 procentech, v případě ječmene se jedná o 120 procent a u řepky o 130 procent. To ale nic nemění na tom, že jsme na evropském trhu a ten bude cenu těchto komodit jistě ovlivňovat. Může Česká republika zakázat vývoz takových surovin?“

Zatím by k tomu přistupovat neměla, pokud by ale spekulativní výkupy nabyly větší intenzity, měla by vývozy citlivých komodit alespoň regulovat buď množstevně, nebo geograficky.

Zakázaly už nějaké země vývozy klíčových strategických plodin v reakci na krizi na Ukrajině?“

Tak poměrně logicky to již udělalo samotné Rusko a stejně tak logicky zakázal export pšenice Egypt. Některé další země to zvažují nebo už částečně export omezují, například Maďarsko nebo Rumunsko. Žádná omezení se ale podle dostupných informací zatím netýkají obchodování na území EU.

Může se stát, že budeme nakonec ještě rádi za Agrofert (vlastník 22 tisíc hektarů zemědělské půdy v ČR), pana Babiše, Tykače (cca 12 tisíc hektarů), Radovana Vítka (17 tisíc hektarů) a další velké české majitele tuzemské půdy, díky nimž u nás nemá většinovou převahu v obhospodařování našich polí zahraniční koncerny? Kdo vlastně rozhoduje o tom, co se bude pěstovat na „našich“ polích?“

I když by o struktuře pěstovaných plodin měli logicky rozhodovat sami zemědělci, ovlivňuje jejich rozhodování výrazně i nastavení dotací a také ceny komodit na zahraničních trzích. Jinak zahraniční koncerny alespoň v Evropě, nemají většinu v obhospodařování polí nikde. Naopak, drtivá většina zemědělských podniků v EU, ale i na světě, jsou rodinné farmy, hospodařící ve vyšším podílu na vlastní půdě, kterou logicky neprodají.

Velmi velcí majitelé a zejména nájemci zemědělské půdy naopak představují mnohem větší riziko – pokud svou činnost ukončí nebo zkrachuje velký podnik, na trhu se to projeví negativně mnohem více, než když skončí se svým podnikáním malý nebo středně velký farmář.

odpovídal agrární analytik Petr Havel

Autorka: Anna Grosmanová

Zdroj: Foodpioneer.cz