Lidovky: Kauza IT zakázek na MZe zastavila vyslání tajemníka Sixty do USA

ČTK
Sdílejte článek
Lidovky: Kauza IT zakázek na MZe zastavila vyslání tajemníka Sixty do USA

Kauza údajné korupce při IT zakázkách na ministerstvu zemědělství zastavila jmenování státního tajemníka na ministerstvu Jana Sixty na místo zemědělského diplomata ve Washingtonu. Bezpečnostní informační služba (BIS) informace o podezření vůči Sixtovi předala i ministru zahraničních věcí Janu Lipavskému (Piráti). Napsal to server Lidovky.cz.

"Jan Sixta se zúčastnil výběrového řízení na místo zemědělského diplomata na zastupitelském úřadu ve Washingtonu. Výběrová komise ho navrhla jako nejvhodnějšího kandidáta na uvedenou pozici. V kontextu vývoje posledních události však ministerstvo zemědělství odvolalo souhlas s vysláním Jana Sixty na uvedené místo a požádalo ministerstvo zahraničních věcí o vypsání nového výběrového řízení," uvedla pro server mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. Výběrová komise podle ní Sixtu do USA doporučila loni v prosinci.

Na výběru kandidátů na pozice zemědělských diplomatů se podílejí rovným dílem ministerstva zahraničí a zemědělství. Lidovky.cz s odkazem na svůj zdroj píšou, že Sixtu do Washingtonu podporoval Pražský hrad. Ten se k tomu podle serveru nevyjádřil.

V kauze IT zakázek na ministerstvu zemědělství policie podle Seznam Zpráv pracuje s podezřením, že přidělování zakázek za desítky milionů korun doprovázela korupce. Kriminalisté mají podle serveru k dispozici odposlechy, kde se aktéři případu o úplatcích baví. Případ se týká zakázek z doby bývalého ministra Miroslava Tomana (ČSSD), vyšetřovatelé podle médií spolu s Tomanem podezřívají také Sixtu a vedoucího odboru informačních a komunikačních technologií na ministerstvu zemědělství Olega Blaška.

"Pan Jan Sixta po dohodě v současnosti čerpá dovolenou," uvedl pro Lidovky.cz mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Blaško ve funkci skončil. "Pokud jde o pana Olega Blaška, v návaznosti na změnu systemizace ministerstva zemědělství k 1. dubnu 2022 byl zrušen Odbor zemědělských registrů, a tím i odvolán pan Blaško z pozice ředitele tohoto odboru. K tomuto datu byl zároveň zrušen příkaz k zastupování pana Blaška řízením odboru informačních a komunikačních technologií," doplnil Bílý. Blaško je podle něj nyní zařazen mimo výkon služby.

Ministerstvo kvůli podezřelým IT zakázkám chystá prověrku. Na starosti ji má Marcela Antošová, která byla v pátek jmenovaná náměstkyní pro řízení sekce ekonomiky a informačních technologií, doplnily Lidovky.cz.

Přečteno: 483x